Annonse
DICKENS-KLASSIKER: Ketil Høegh (Scrooge), Maryon Eilertsen (husholdersken) og Kristian Figenschow (en av åndene) i Et juleeventyr på Hålogaland Teater. Foto: Ola Røe/Hålogaland Teater

Et juleeventyr, på kreditt

Ebenezer Scrooge preger også jula 2018. Spoiler: Det blir ikke lykkelig slutt.

NominellrentefrasekskommatrettinitiltjueenkommanittifemEffektivrentefratrettenkommatoHundreogfemtitusenovertiårkostnadhundreogtolvtusen,totalttohundreogsekstitotusenfemhundreogsyttitre.

Juledekorasjonene skrus opp i Storgata. Butikkene rydder plass til julevarene. Neste uke er det Black Friday, og hver gang vi åpner Facebook blir vi overmannet av annonser for å få oss til å dra skikkelig til denne jula. Smartklokke til far, Ole Lyngaard til mor og iPhone til barna. Så samler vi familien for å se Et juleeventyr på HT (880 for to voksne og to barn). Der kan vi høre om pantelåner Ebernezer Scrooge. Ebernezer gir ikke milde gaver. Han skal ha tilbake, med renter. Og han har fått sine arvtakere når julen senker seg over de tusen hjem også i dag: Bjørn Kjos og Bank Norwegian, Stein Erik Hagen og familie med Komplett Bank, Stig Arff og Axo Finans, og Schibsted og Ole Jacob Sunde - som gjennom et nettverk av selskaper nå har laget Lendo.

Som Scrooge sitter de i sine herskapsvillaer mens vi pakker opp gaver som forhåpentlig er betalt neste jul. Men de håper det ikke går oss så vel, for de store pengene ligger i misligholdt gjeld. Og tiden jobber for dem. Snart kommer jo påskeferie og sommerferie - som 240.000 av oss finansierer med lånte penger i følge en undersøkelse Nordea gjorde i juni. Kanskje ryker vaskemaskinen og clutchen på bilen. Da kan vi fort bli nødt til å skaffe nytt kredittkort neste jul. Det tar bare noen minutter, i dag leverer bransjen  tjenester som lar deg søke flere lån på en gang for i løpet av sekunder å se hvem som sier ja. Syv av ti får nei. Tatt i betraktning at du bare trenger ren kreditthistorie og en selvangivelse som viser inntekt, viser det at vi er i ferd med å nå bunnen av gjeldsspiralen. Strikken er tøyd for langt, og det ryker. Det er selvsagt de lavest på den økonomiske rangstigen som får svi. De med passe god råd kan fortsatt låne på huset. De med veldig god råd kjøper aksjer i Bank Norwegian, og kommer enda rikere ut av uføret. 

Etter en periode på siden av samfunnet, fikk jeg nylig bil med DAB-radio. Samtidig skjønte jeg hva som foregikk. Annenhver reklame var for lån. De heter Axa, Ya, Til slutt kommer betingelsene i auksjonarius-fart: NominellrentefrasekskommatrettinitiltjueenkommanittifemEffektivrentefratrettenkommatoHundreogfemtitusenovertiårkostnadhundreogtolvtusen,totalttohundreogsekstitotusenfemhundreogsyttitre.

Når du har hørt det riktig mange ganger langs E6 får du med deg at de vil ha deg til å betale 262.000 for brukbilen til 150.000. De samme reklamene tapetserer sene tv-programmer og facebokfeeder, og fyller opp epostkontoer. I fjor sendte vi 3,5 millioner søknader om slike lån, en for hver innbygger over 18. Veksten i forbrukslån har vært på over 12 prosent, til sammenligning dobbelt så stor som for boliglån. Vi skylder 110 milliarder på kredittkort og kortiktige nedbetalingsavtaler. Det er en avsindig sum, godt over 40.000 kroner per husstand. Og det er til like avsindige renter. Bankene reklamerer med 8-20 prosent. Effektiv rente ofte er over 30 prosent. I praksis skal vi i løpet av 2019 betale milliardbeløp bare i rente på gammel moro. 

Bankene forsvarer den høye renten med risiko. Men tar de egentlig risiko? Norge har verdens høyeste andel som eier egen bolig. Den kan banken ta. Har du ikke bolig, trenger de ikke stresse for mye med ubehagelige telefoner og innkrevere på døra. Vi er et sivilisert land. Etter å ha produsert en tilstrekkelig bunke krav og purringer, med betydelige gebyr for hver vinduskonvolutt, sendes saken til namsmannen. Til slutt blir det trekk i lønn eller trygd. Staten er bankenes egen torpedo. Og før den tid har bankene allerede fått pengene. Du er solgt som en liten del av en stor pakke råtten gjeld, og oppdager at det er et finansselskap i Lichtenstein som kontrollerer livet ditt. Bankene kan ikke tape.

Det største tapet er at de må si nei til stadig flere etterhvert som Finanstilsynet strammer til skruen. Myndighetene forsøker nå å dempe både oss og bankene med nye reguleringer. Siden i sommer har det ikke vært lov å reklamere for for raskt lånet kommer, at søknadsprosessen er enkel eller terskelen lav. Forskriften la ingen demper på veksten. Denne vinteren kommer en ny forskrift som skal tvinge bankene til å dele ut flere avslag. Det kan om ikke annet hjelpe noen unge voksne fra å sause seg inn i store problemer og en dårlig start på livet. Lite tyder på at det får stor effekt. Og om det skulle skje kommer andre aktører på banen i gråmarkedet, med høyere rente. 

Ebenezer Scrooge ble plaget av mareritt. Han drømmer at han dør, og et fattig par priser seg lykkelig over at kreditoren ligger i graven. Julemorgen løper han ut i gatene full av julestemning og gir milde gaver til de fattige. Også Bjørn Kjos er nå i ferd med å redde jula for mange. I alle fall snur Bank Norwegian oppmerksomheten fra kredittkort til refinansiering. Det er en rørende barmhjertighet som vises ovenfor de som åpner postkasser fulle av sinte vinduskonvolutter. “Du vil vanligvis få en lavere rente på ditt refinansieringslån enn på eksisterende kredittkortgjeld og andre smålån som kjøpsfinansiering. I tillegg får du bare én långiver. Det gir deg mindre gebyrer og færre regninger”. Har du dårlig kreditt? Ta med en venn: “Ved å ta med medsøker øker sjansen for å få lånet innvilget.” Nå kan du få bare én vinduskonvolutt, fra Bank Norwegian.  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse