Annonse
LOMMEBOKA AVGJØR: En ny undersøkelse viser at de med mest penger får lettest tilgang på operasjoner ved norske sykshus. Bildet er fra en operasjonsstue ved St.Olavs Hospital i Trondheim. Foto: NTB Scanpix

Et klassedelt helsevesen

Bildet av Norge som et samfunn med raskt økende klasseskiller er ytterligere forsterket.

En fersk undersøkelse fra Kreftregisteret viser at de med høyest utdanning og inntekt også får lettest tilgang på livsforlengende kreftbehandling. De rikeste manøvrerer seg i en posisjon der de får operasjoner som øker sjansene for å overleve alvorlig sykdom.

Forsker Yngvar Nilssen i Kreftregisteret sier til Aftenposten at man ser konturene av markante sosioøkonomiske forskjeller i helsevesenet. Pasientens alder og bosted, i tillegg til inntekt og utdanning, har avgjørende betydning for om pasienter gjennomgår operasjon eller ikke. Lungekreftpasienter med høy inntekt har for eksempel hele 66 prosent større sjanse for å bli operert enn de med lav inntekt. Forskerne gir overfor Aftenposten uttrykk for at de er overrasket over hvor kraftig tendensen har blitt.

Fra før av vet vi at mange nå betaler for kreftbehandling ved private klinikker, og at medisiner kjøpes i utlandet fordi det offentlige helsevesenet ikke kan tilby disse. I sum ser vi en dypt urovekkende utvikling som vitner om et økende klasseskille i Norge. Dette truer fundamentet i den norske samfunnsmodellen. Vi er ikke på vei mot et klassedelt helsevesen, det er allerede er et faktum.

Hvorfor klarer personer med penger å snakke seg oppover i helsekøen? Anne Lise Ryel i Kreftforeningen sier at noe av forklaringen kan være at disse har et mer bevisst forhold til pasientrettigheter, at de har lettere for å utfordre helsepersonell og i tillegg kanskje også riktig nettverk.

Den nye undersøkelsen er et varsko til helsearbeidere i Norge. Når pasienter underbehandles fordi de tilhører en gruppe med lav inntekt, er det intet mindre en fallitt for offentlige norske sykehus.

Norge har tradisjonelt vært blant de minst klassedelte samfunn i verden. Suksessen til den norske velferdsstaten er basert på fraværet av ulikhet mellom mennesker. Men likhet som et norsk ideal er i ferd med å smuldre opp.  Vi vet allerede at inntektsforskjellene har økt dramatisk i løpet av få år. At pasienter ikke får lik behandling, og at også helseforskjellene blir større, sementerer bildet av et land som beveger seg vekk fra felleskapstanken. Dessverre har vi en regjering som ikke later til å ha noe ønske om å snu denne utviklingen.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse