Annonse
PRESENTERTE PROGRAMMET: Ole Øvretveit, Line Miriam Sandberg og Trude Borch presenterte tirsdag programmet for konferansen Arctic Frontiers i Tromsø. Foto: Ragnhild Gustad

Et klima for investering

Arctic Frontiers Business vil utforske driverne for nærings- og samfunnsutvikling i nordområdene med fokus på tre sentrale sektorer.

Når vi nå lager en ny delkonferanse på næringsutvikling, så er dette for at den internasjonale møteplassen Arctic Frontiers skal få økt verdi for næringslivet.

Den siste tiden har næringspotensialet i nordområdene blitt stadig mer fremhevet. Bedre kommunikasjon, ny teknologi og mildere klima har åpnet opp store områder som tidligere har vært lukket for næringsutvikling. I tillegg har politiske og juridiske avklaringer snudd oppfatningen av Arktis fra «en kald periferi» til «en mulighetsregion for næringsutvikling».

Arctic Frontiers har gjennom snart et tiår vært en sentral arena for diskusjoner om bærekraftig nærings- og samfunnsutvikling i nord. I 2014 var konferansen vertskap for nærmere 1500 deltakere fra 31 land. Når vi nå lager en ny delkonferanse på næringsutvikling, så er dette for at den internasjonale møteplassen Arctic Frontiers skal få økt verdi for næringslivet.

Arctic Frontiers Business vil utforske driverne for nærings- og samfunnsutvikling i nordområdene med fokus på tre sentrale sektorer: sjømat-, petroleums- og mineralnæring. For 2015-utgaven av arrangementet vil søkelyset være på to av disse næringene: olje- og gassutvinning i Barentshavet og arktisk mineralnæring. Innenfor petroleumsutvinning er Norge i «verdensklasse». Når det gjelder mineralnæringen så har vi sammenlignet med land som Canada, Sverige, Finland og Grønland mer å lære. Med Arctic Frontiers Business inviteres aktører fra disse landene til Tromsø for dele sin kunnskap om bærekraftig mineralutvinning i nord.

Tre sentrale forutsetninger for en bærekraftig vekst i nordområdene skal debatteres: kompetanse om Arktis, teknologiutvikling, finansiering og infrastruktur. På sistnevnte tema får vi blant annet høre divisjonsdirektør i Avinor, Margrethe Snekkerbakken, snakke om betydningen av Tromsø Lufthavn som hub for fremtidig samferdsel i nordområdene.

I Nord-Norge har optimismen knyttet til utviklingen av petroleumsindustrien vært stor. Med utgangspunkt i ressursene som ligger utenfor kysten vår, har ikke denne optimismen vært ubegrunnet. Når skifergassrevolusjonen i USA nå har gjort landet uavhengig av petroleumsimport og OPEC har besluttet uendrede produksjonsmål, har oljeprisen stupt. Arctic Frontiers Business vil diskutere hvordan dette vil påvirke utviklingen i Barentshavet og hvilke konsekvenser det vil kunne få for leverandørnæringen i nord. 

Det finnes betydelige mineralressurser i Arktis. Dette gjelder også for Norge. Mens Sverige og Finland de siste tiårene har fått en ny giv i sin mineralindustri, er dette foreløpig en relativt liten næring i Norge. Selv om næringen opplever utfordringer i Norge nå bør potensialet for vekst, lønnsomme bedrifter og nye arbeidsplasser absolutt være tilstede. Mineralnæringer kan skape store ringvirkninger, og i arktiske stater som Grønland og Canada er det etablert en omfattende leverandørindustri i mange gruvesamfunn. Leonhard Nilsen & Sønner har bygget opp en mineralutvinningskompetanse som er på internasjonalt nivå og som selskapet har anvendt i etablering av virksomhet på Grønland. Direktør Frode Nilsen kommer til Arctic Frontiers Business for å snakke om betydningen av arktisk kompetanse for gjennomføring av arktiske operasjoner.

Gjennom Arctic Frontiers har vi sett at mange aktører ønsker å samarbeid med Norge. Dette gjelder ikke minst for næringsaktører fra Finland som er svært interessert i å bygge nettverk for å utvikle sin Arctic Knowhow eller skal vi si Snowhow på tvers av landegrensene. Vi vet at finnene blant annet har lykkes i å etablere en suksessfull reiselivsnæring rundt snø og is så vi har opplagt også noe å lære av våre naboer i øst. Med flyruten Arctic Airlink fra Oulu til Tromsø blir det lettere for disse vennene av Arctic Frontiers å delta på konferansen.

Blant foredragsholdere og paneldeltakere på Arctic Frontiers Business finner vi speakers fra land som Japan, Korea, Canada, Russland, Finland, Danmark og Norge. Behovet for arktisk kompetanse er felles for disse landene. Aker Solutions har lagt sin arktiske kompetansehub til Tromsø og vi ser fram til å høre manager Alfred Hanssen sine tanker om videre utvikling og ringvirkninger i nord.  Vi gleder oss også til å høre et sterkt knippe kvinnelige foredragsholdere som Alis Helene Tefre, visepresident for Operations North i Statoil, Anne Grete Ellingsen, direktør for GCE NODE (en næringsklynge med 60 petroleumsbedrifter på Sørlandet), Neel Strøbæk som arbeider med gruvespørsmål hos Rambøll, Britt Aarhus prosjektleder hos Gassco, Longyearbyens ordfører Christin Kristoffersen og sist men ikke minst, vår fylkesråd for næring, Line Miriam Sandberg. Vi vil også få lytte til inspirerende foredrag fra Subsea 7 og gruveselskapet NUSSIR.

I tillegg til påfyll gjennom disse foredragene, vil Arctic Frontiers Business være en utmerket arena for business to business møter og bedriftspresentasjoner i form av korte innlegg. Det vil også bli tilrettelagt for bedriftspresentasjoner i et standsområde på Clarion Hotel the Edge.

Velkommen til «Arctic Frontiers – at the Edge». 

LES MER: Rekordmange høyprofilerte på Arctic Frontiers

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse