Annonse
DASS I MIDNATTSSOL: Toalettene ble satt opp i ekspressfart ved Sandvika i juni da ferierende tromsøværinger begynte å strømme til Brensholmen og Sommarøy. Foto: Silje Solstad

Et kongerike for en utedass

Endelig har vi sett hva som finnes uti vår hage.

Stresset og maset om champagne på en fortausrestaurant i Paris eller aktiv ferie i Himalaya er satt på vent.

Det glimter i fjell, fjord og fisketurer fra ferierende nordmenn. Det er epleslang i Hardanger, RIB-tur på Senja, topptur i Rondane. Mediene har sommerpatruljene på plass på campingplasser og i fergekøene. Hyttene, bobilene og båtene har gått som varmt hvetebrød på forsommeren.

Det er Norge midt i en pandemi. Mens andre slåss for livet, slåss vi for den beste spoten på campingplassen.
Det er fordi vi lyktes så enormt godt i vår håndtering av utbruddet i Norge.

En stund nøt vi resultatet av å ha «flattened the curve». Den ble nesten flat. Vel og merke før fellesferie og åpning for blant annet tyskere ga oss noe annet å forholde oss til.

Endelig fikk vi tid til å se vår eget land. Stresset og maset om champagne på en fortausrestaurant i Paris eller aktiv ferie i Himalaya ble satt på vent. Men noe har skurret.

For med en gang vi har pakket opp den nyinnkjøpte hengekøya med myggnetting (og tarp! Må ikke bli våt!) på den lokale beachen vår så legger vi merke til det.

Det er jo ikke noen offentlige toaletter her!

Det er for liten ferge!

Og hvor er turistinformasjonen? Hvorfor er det så kjedelig det som hilser oss på hurtigbåtkaia? Hvorfor kan man ikke gå tørrskodd fra havna til byen?

Hvor er skiltene med informasjon?

Og hvorfor….

Hvorfor, hvorfor, hvorfor er det så dyrt?

Noen har selvsagt valgt å trosse helsedirektørens anbefaling om å ikke reise utenlands – og debatten har gått om man bør føle ferieskam for dette eller ei. Dagsnytt disket opp med både filosof og fungerende helsedirektør Espen Nakstad.

Nakstad må ha en særegen dose tålmodighet. For han har sagt at han fraråder utenlandsreiser, men den politiske beslutningen om å åpne landet for enkelte turister – og visa versa – står over dette medisinskfaglige ønsket. Han formulerer seg derfor med stor overbærenhet når han sier at han skjønner at enkelte vil reise.

For er det noe koronakrisen har vist oss, er at det ikke bare er en helsekrise, men en frontkollisjon mellom økonomi og helse.

Stresset og maset om champagne på en fortausrestaurant i Paris eller aktiv ferie i Himalaya er satt på vent.
Det tok bare noen timer å stenge ned landet. Å åpne det igjen er mye mer komplisert.

De fleste av ferierende nordmenn har likevel holdt seg i moderlandet. For vi har jo armslag her. Vi har et slående vakkert land å feriere i.

Det er bare ikke så veldig lett å gjøre det alltid. Det ser vi nå.

I mange år har lokalbefolkningen bedt kommunen ta grep for å skaffe toaletter til utfartsstedene Sommarøy og Brensholmen.

For det har vært så mange turister.

Ikke så alt for mange nordmenn.

Men nå, når vi sjøl henger opp køya her. Da ser vi det.

Og da kom utedassen på Sandvika opp i ekspressfart. For norske etterlatenskaper skal jo ikke bare dumpes i naturen.

Det var greit før. Da turistene fra utlandet måtte sette seg på huk bak en stein – eller i hagen til noen.
For da var vi jo i Spania på ferie.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse