Annonse
Det finns ingen kvikk fix, for plasten er så integrert i våre liv. Å unngå plast når vi handler – praktisk talt helt umulig. Men vi ønsker å bidra til å stimulere til innovasjon, skryte av folk og virksomheter som tar grep og gjør tiltak som vi kan gjøre, og ikke minst hindre at plast kommer i naturen, skriver ordfører Kristin Røymo.

Et krafttak mot plast

Ingen av samfunnets store utfordringer kan løses uten at vi løfter i lag.

Kun cirka 30 prosent av plasten i Tromsø gjenvinnes hos Remiks. Når vi resirkulere mer, er plastfri by-visjonen til Tromsø både god plastøkonomi og god kommuneøkonomi.

- Tvil aldri på at en liten gruppe med tenksomme og forpliktede mennesker kan forandre verden. Det er faktisk den eneste måten å gjøre det på, sa antropolog Margaret Mead.

Sitatet er brukt som inspirasjon i alt fra arbeid for menneskerettigheter til klima. I dag trenger vi det i kampen mot plast. Et genialt produkt som vi trenger, men som også er i ferd med å skape enorme problemer. I FN-systemet, i EU og i land etter land har det gått opp for oss hva som er i ferd med å skje. Plasten truer med å kvele havet vårt. Ifølge FN havner åtte millioner tonn plast ut i verdenshavene hvert eneste år. Den blir ikke borte. Fisker og dyr fortærer den. Etterpå havner den i matfatet vårt.

I vinter ble det funnet en liters plastflaske i buken på en skrei. Det er funnet plast i magen til nesten 90 prosent av sjøfuglen havhest ved Svalbard og i 20 prosent av snø- og kongekrabber i Barentshavet, men også i blåskjell. Gå i fjæra og ta en neve med sand og stein. Finner du noe som ligner på små perler? Da kan det være «Havfruetårer». Et plastråstoff som plastindustrien bruker til å produsere nye produkter og som er skylt i land. De finnes overalt.

Tromsøs visjon er stor. Plastfri by! Masse folk, unge og gamle, er utrolig kreative og ønsker å bidra med det de kan for å få en endring. Andre mener den er så umulig at dette må vi slutte å drive på med. For dette dreier seg jo om et av verdens mest geniale produkt – hvordan skal Tromsø unngå dette? Til dette vil jeg si - det aller viktigste er at vi ikke blir maktesløse i møte med den enorme jobben – som ikke bare vi, men også resten av verden har foran seg.

For også Tromsø skal ta ansvar for oss selv. Det finns ingen kvikk fix, for plasten er så integrert i våre liv. Å unngå plast når vi handler – praktisk talt helt umulig. Men vi ønsker å bidra til å stimulere til innovasjon, skryte av folk og virksomheter som tar grep og gjør tiltak som vi kan gjøre, og ikke minst hindre at plast kommer i naturen. Som sjømatregion kan vi ikke leve med at havet – selve livsgrunnlaget vårt, fylles med plast. Kun cirka 30 prosent av plasten i Tromsø gjenvinnes hos Remiks. Når vi resirkulere mer, er plastfri by-visjonen både god plastøkonomi og god kommuneøkonomi.

Nå innarbeider vi plastfri-visjonen i vår klima- og miljøplan, som snart skal behandles i kommunestyret. I Rådhuset er det innført optisk kildesortering, jeg sier – bedre sent enn aldri. Engangsplastbestikk fjernes nå fra alle kommunens kantiner og innkjøpsreglementet skal screenes for plast. Løypemeldingen nå sier at «pante-ringer» på søppelkasser for gjenvinning av plastflasker vil være på plass i løpet av 14 dager. Vi endrer maler for utbygging for å redusere plast og plastrelaterte produkter. Som partner i nettverket Klimapartner Troms, men også samarbeide med ulike aktører, blant annet UiT, for å kartlegge, gjennomføre workshops og etablere arbeidsgrupper. Her skal vi dele erfaringer og lære mer, og vi inviterer bedrifter, virksomheter og organisasjoner til å forplikte seg til å jobbe for å redusere, resirkulere og gjenbruke plast.

Allerede ser vi et fantastisk engasjement. Hurtigruten har jobbet lenge. De skal kvitte seg med all unødvendig plast. Tromsø har fått sin første plastfrie café på universitetet, og Buktafestivalen skal bli plastfri. På Nerstranda har de fjernet plastposen. Barn har sendt oss masse tegninger som skal bli miljøvennlige handlenett. Flere og flere vil være med. Den lille gruppa med mennesker som vil forandre verden er i ferd med å vokse seg stor.

5. mai er det den store strandryddedagen. Kom å bli med, hjemme nært deg selv, sammen med noen andre som organiserer rydding, eller kom til Tønsnes, der blir det plukking, pølsergrilling, leker og aktiviteter.

Alt av søppel i fjæra skal bort. Nå skal det ryddes, og flere som er med, jo mer får vi bort!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse