Annonse
VANT NESTLEDER-STRIDEN: Torgeir Knag Fylkenes fra Tromsø er valgt til ny nestleder i SV. Han har siden 2013 vært stortingsrepresentant fra Troms. Foto: Jo Straube

Et lykkelig valg for SV

SVs nye nestleder gir partiet større troverdighet over hele landet, ikke bare i byene.

Torgeir Knag Fylkesnes er den første fra Tromsø som når toppledelsen i et politisk parti, siden Erlend Rian var nestleder i Høyre. Det er over 30 år siden.

Når Fylkesnes nå inntar tilsvarende posisjon i SV, er det faktisk starten på en hyggelig liten bølge av nordlendinger som trer inn i toppen av de norske partiorganisasjonene.

Neste helg blir småbrukeren Bjørnar Skjæran fra Lurøy valgt som ny nestleder i Arbeiderpartiet. Og Ingelin Noresjø fra Fauske er innstilt som nestleder i KrF foran partiets landsmøte i Stavanger siste helgen i april.

Når det gjelder tromsøværingen Fylkesnes, har vi å gjøre med en nestleder som kan komme til å danne regjering med Senterpartiet og Ap i 2021.

Da vil Fylkesnes også være aktuell som statsråd.  Kanskje med ansvar for kyst og hav?  Hos fiskebåtrederne kan man allerede høre alarmklokkene ringe. For kvotebaronene er det liten glede forbundet med en fiskeriminister fra SV. Det er nettopp fisk som er grunnen til at SV-veteranen Ottar Brox har gitt helhjertet støtte til Fylkesnes.

Fiskeripolitikk har symbolkraft i nord, og er trolig den fremste årsaken til at Knag Fylkesnes har så høy troverdighet i Nord-Norge, på tvers av partigrenser.  Langt inne i rekkene til regjeringspartiene er det bekymring over maktkonsentrasjonen i næringen, på bekostning av fellesskapets ressurser.  Fisk kan komme til å passe godt inn i SVs overbyggende fortelling om kamp mot ulikhet.

Fylkesnes har også, som den absolutt eneste nordnorske rikspolitikeren, vært i stand til forstå de bevegelsene som er på gang i Nord-Norge rundt jernbane.

Den nordnorske opinionen er i stigende grad opptatte av hvordan det brukes enorme summer på tog i sør, men ingenting i nord, der veiene kjøres sønder og sammen av utenlandske vogntog.

Motviljen mot nye og moderne transportsystemer gjenspeiler ikke Nord-Norges økende betydning i den nasjonale verdiskapningen.

Mesteparten av landsdelen mangler et CO 2- fritt alternativ for transport, og her har Fylkesnes fått fritt spillerom der de andre nordnorske stortingspolitikerne er tafatte og lojale mot partipiskene i Oslo. SV er det eneste partiet som har programfestet Nord-Norge-banen. Det blir et sterkt SV-kort inn mot valget i 2021.

På denne måten, kombinert med interesse for næringspolitikk, har Fylkesnes gradvis trådt frem som en politiker som virkelig tar Nord-Norge på pulsen. Og for SV fremstår han som den som best binder sammen partiets mange urbane velgere med partiets sterke tradisjoner i distriktene.

Sammenlikningen med Hanna Kvanmo er ikke å gjøre Fylkesnes en tjeneste. Fylkesnes har ikke Kvanmos bakgrunn fra fattige kår, og hennes unike, folkelige appell er det ikke mulig for noen å kopiere.

Men Fylkesnes er en engasjert og kunnskapsrik politiker, som kan ta SV i en retning SV trenger.  Det oppleves som smått absurd at nestledervalget på landsmøtet nesten ble fremstilt som et være eller ikke være for SVs troverdighet i klimasaken.

Den vesentlige forskjellen ser ut til å være at Fylkenes er opptatt av løsninger som tar hensyn til at Norge er et land med enorme avstander. Uten en jordnær differensiering av tiltak, vil klimapolitikken aldri kunne vinne den folkelige oppslutningen som er nødvendig.

Den koden er Fylkesnes i ferd med å knekke, og det trenger SV, dersom de ønsker å være et viktig parti i norsk politikk.  Et SV som er til for bare urbane velgere i byene, vil bli et smalt og uinteressant parti. Derfor er Fylkenes et lykkelig valg for SV.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse