Annonse
TRAGISK SAK: Kirkenes-mannen Frode Berg bak gitter i rettsalen i Moskva. Han ble fredag varetekstfengslet i tre nye måneder. Foto: Harald Henden/VG

Et mareritt for Frode Berg

Det offisielle Norge må ta ansvar og støtte spionsiktede Frode Berg, mener Nordlys.

Marerittet fortsetter for Kirkenes-mannen Frode Berg. Byretten i Moskva besluttet fredag at den spionsiktede nordmannen må sitte tre nye måneder i varetekt, frem til 5. mai.

Det gjør meget sterkt inntrykk å se bildene av Berg fra Lefortovo-domstolen i Moskva. Dramaturgien er dehumaniserende. Iført håndjern føres Berg inn i rettsalen av maskerte menn, og innelåst bak stålgitter blir han deretter fremstilt for dommerne.

TV-bildene og de korte intervjuene Berg gir fra jernburet, ser vi et sterkt nedbrutt menneske. De færreste er i stand til forestille seg hvilken enorm påkjenning dette er for den norske pensjonisten.

Dersom han blir funnet skyldig i høyforræderi, venter minst 20 år bak murene i russisk fengsel. Berg er i dag 62 år gammel, og en fellende dom kan være jevngodt med en dødsdom.

Spion-anklagene mot Berg har vakt sterkt engasjement i Kirkenes-samfunnet, og nå vil biskop Olav Øygard fra Nord-Hålogaland reise til Moskva i håp om å treffe ham.

Berg ble arrestert 5. desember med 3 000 euro i kontanter, og to konvolutter som FSB mener inneholder hemmelig materiale. Berg sier selv at han føler seg misbrukt og lurt.

Saken fremstår som en gåte. I 25 år arbeidet Frode Berg som grenseinspektør på den norsk-russiske grensen. Han har de aller beste forutsetninger for å forstå både Russland og hvordan den russiske sikkerhetstjenesten arbeider.

Mange finner det derfor underlig at Berg, med sin erfaring, skal ha takket ja til å overlevere et større pengebeløp til personer i Moskva. Spørsmålet alle stiller seg, er hvem nordmennene som ba Berg ta med konvolutten til Russland, er.

– Det er ikke umulig at Berg har blitt innblandet i norske, eller andre lands, etterretningstjenesters handlinger. Men det er ikke rett at Berg skal holdes ansvarlig for noe han ikke visste han han var trukket inn i. Berg fastholder at anklagene mot han er falske, sier Bergs russiske advokat Ilja Novikov til VG.

Det norske Utenriksdepartementet fortsetter å kalle Berg-affæren en ren «konsulær sak». Det håper vi kun er en formell språkbruk i håp om dempe konfliktnivået.

Vi tar for gitt at det gjøres diplomatiske anstrengelser, til tross for et stadig dårligere forhold mellom Norge og Russland.  Det er åpenbart at det kun er det offiselle Norge som kan redde Frode Berg fra en meget lang fengselsstraff.

Det er derfor et stadig større alvor i saken. Menneskelig og moralsk har Erna Solberg og regjeringen et ansvar for å engasjere seg og innta en mer aktiv rolle, slik at Frode Berg kan gjenforenes med sin familie i Sør-Varanger.

Målet må være å få Berg hjem uten at han dømmes. I verste fall handler det om å gjøre fengselsstraffen kortest mulig.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse