Annonse
Styremøte i Tromsø matsentral. Nærmest til høyre: Gründer Geir Arne Skogeng Nordstrand, Stig Arne Engen (TIL), Anne Hafstad (Tromsø matsentral), Knut Wilhelmsen (investor), Ola Svendsen (Norgesgruppen) og Brage Larsen Sollund (Tromsø kommune). Foto: Brage Larsen Sollund

Et matnyttig, sosialt engasjement

Når Tromsø matsentral har hjulpet 140 familier (som normalt vil utgjøre et snitt på minst tre personer)i løpet av det siste året, og behovet for hjelp tydeligvis er enda større, må man spørre seg om hvor mange fattige denne byen egentlig rommer?

Selv i rike Norge og rause Tromsø klarer vi oss ikke uten ildsjeler. Geir Arne Skogeng Nordstrand og Anne Hafstad er to slike. På egen hånd har de tatt tak i det nedslående faktum at det er altfor mange mennesker i Tromsø som lever på eller under fattigdomsgrensa og som faktisk trenger hjelp til å brødfø familien sin. Dette behovet er kanskje særlig prekært i disse juletider, men faktum er at hele 140 familier får mathjelp året rundt fra Tromsø matsentral, prosjektet som de nevnte to har startet. Det er et tall som forteller en grim historie om Tromsøs skyggesider.

I løpet av 2017 har de to gründerne delt ut 66 tonn mat som ellers ville havnet i søpla hos de store matvarekjedene. At de har fått Coop og Norgesgruppen med på laget er flott, både for miljøet og for de fattigste i Tromsø. Andre matvarekjeder kan sikkert også bidra. Men for øyeblikket er det ikke mangel på mat som er problemet. Det er først og fremst lagerplass Tromsø matsentral nå trenger. I et styremøte nylig diskuterte man hvordan driften av Matsentralen kan profesjonaliseres og sikre at initiativet de to ildsjelene har tatt kan bli et varig tilbud. De ble enige om at målet må være at Matsentralen blir en «hub» og et mellomledd som organiserer mathenting og distribusjon.

Skogeng Nordstrand sier det slik til Nordlys: «Vi vil prøve å bli et humanitært fryselager hvor organisasjoner kan hente mat og frakte ut til andre. Vi har 140 familier vi hjelper, men med litt bedre logistikk kan vi få til mye mer og det kan bli lettere for andre å bruke oss». Det høres ut som en god plan. Samtidig er det en ytterligere påminnelse og et tankekors for alle oss som bruker store summer på julemat, julegaver og stor feiring at det er så mange medmennesker i Tromsø som trenger hjelp til det aller mest grunnleggende; mat til familien.

Det er utmerket at politikere som Brage Larsen Sollund, sosiale entreprenører som Knut Wilhelmsen og representanter fra matvarebransjen stiller opp som styremedlemmer i Tromsø matsentral og hjelper de to gründerne videre. Samtidig er det et stort paradoks at i rike Tromsø er det en underskog av fattigdom som er ubehagelig stor. Når Tromsø matsentral har hjulpet 140 familier (som normalt vil utgjøre et snitt på minst tre personer)i løpet av det siste året, og behovet for hjelp tydeligvis er enda større, må man spørre seg om hvor mange fattige denne byen egentlig rommer?

Med ujevne mellomrom gjør vi i media noen dypdykk ned i byens skyggesider og forteller historiene til dem av våre bysbarn som sliter. Da blir det gjerne noe oppstyr i politiske kretser den første tiden, der mange er forferdet og uttaler at dette må vi ta tak i, dette har vi ikke visst om osv. Så stilner det. Den virkeligheten som prosjektet Tromsø Matsentral vitner om, er at både de lokale myndighetene og alle vi andre bør gjøre en større innsats for å få frem i lyset omfanget av fattigdom i en by vi er stolt av, men der vi litt for ofte blir blendet av byens lyse sider.

Når det er sagt, er det dessverre også et faktum at all nød og fattigdom er det vanskelig å helt utrydde. Derfor vil det alltid være behov for ildsjeler som de to som står bak Tromsø matsentral . All ære til dem, og takk for et stort engasjement og en fantastisk innsats!

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse