Annonse
Den dagen forfatteren Jorun Thørring begrenser sin frie diktning til de bøker hun måtte skrive, er det mulig hun serverer meninger det er verdt å lytte til, skriver Arne O. Holm. Fotomontasje: Nordnorsk debatt

Et mislykket forsøk på æresdrap

Jorun Thørring er forfatter og skriver bøker. Det er kanskje derfor hun dikter, eller jukser, når hun skal argumentere mot min kommentar om etterlønnsavtaler i helsevesenet.

Jeg konstaterer også med en viss glede at de fleste, også politisk, reagerer på helsevesenets overdrevne bruk av sluttavtaler. I dagens Norge er det mange som trenger beskyttelse og offentlig omsorg.

I et innlegg som handler om alt bortsett fra sakens kjerne, størrelsen på en etterlønnsavtale ved UNN, siterer Thørring meg på at jeg skal ha skrevet «at den tidligere sykehusdirektøren ikke gjør annet enn å sitte hjemme og mekker biler».

For å understreke at det er sitat, kler hun ordene inn i anførselstegn.

Jeg har aldri verken skrevet eller sagt dette. Tvert imot skriver jeg at han skal jobbe som professor. Thørrings sitat er altså et rent falsum, og det blir ikke bedre av at hun baserer resten av sitt komplett uforståelige resonnement på sin egen, frie, diktning.

Fri diktning

Allerede i tittelen fradømmer hun meg all ære, eller som hun formulerer det: Arne O. Holms tapte ære.

Å tro at man evner å gjøre noen æreløs, avslører en selvopptatthet som bare overgås av en tilsvarende mangel på selvinnsikt.

Den dagen forfatteren Thørring begrenser sin frie diktning til de bøker hun måtte skrive, er det mulig hun serverer meninger det er verdt å lytte til.

I en av sine kommentarer på Nordnorsk Debatt er Thørring likevel konkret, og gir leserne en slags innsikt i hennes aggressive forsvar for etterlønnsavtaler i det offentlige.

  • Marianne Telle (framstiller seg) som et offer i klassisk metoo-stil, skriver hun, og fortsetter:
  • Takk for den, Telle. Vi kvinner er så sarte. Vi tåler ikke en opphetet diskusjon der det ene ordet tar det andre, vi blir så redde og må ringe en mannlig kollega slik at han kan snakke rolig til oss og gjøre oss trygge.

Marianne Telle er, for ordens skyld, styreleder i Helse Nord.

Å trekke metoo-debatten inn i en debatt om lønn i helse-Norge er i seg selv absurd. Det handler ikke om en direktør som har seksuelt trakassert noen som helst, og metoo - debatten er for revolusjonerende i sin kraft, til at Thørring skal få skitne den til på denne måten.

Offerkortet

Men i den grad det kan trekkes noen lærdom av metoo som har parallell til Telle-saken, er det at kvinner omsider har lov til å si fra når de utsettes for uakseptabel oppførsel. Det er bra, og alt annet enn et forsøk på å trekke offerkortet. Thørring snur hele saken på hodet når hun angriper Telle, og ikke den som erkjenner å ha levert det som kan ha blitt oppfattet som trusler.

At Telle sier fra om dette viser at verden har beveget seg videre fra det steinaldernivået Thørring opererer på.

På det nivået må hun også gjerne fortsette å diskutere, men jeg melder pass.

En diskusjon om ressursbruken i norsk helsevesen er for viktig til at den skal ødelegges av diktere.

Kommentaren min i Nordlys har også utløst en journalistisk jakt på gylne avtaler innenfor helsesektoren. Nordlys og andre redaksjoner offentliggjør i høyt tempo lønnsavtaler i hele Nord-Norge. Det samme skjer i resten av landet. Imens fylles skammekroken av de som insisterer på at en prinsipiell diskusjon om sluttavtaler – ja, Tor Ingebrigtsen har sluttet som direktør og gått inn i det som noe kryptisk kalles en «fratredelsesopsjon» - er en kamp mellom Bodø og Tromsø.

Jeg konstaterer også med en viss glede at de fleste, også politisk, reagerer på helsevesenets overdrevne bruk av sluttavtaler. I dagens Norge er det mange som trenger beskyttelse og offentlig omsorg.

Jeg er derimot langt fra sikker på at direktører i 50-årene burde stå først i køa.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse