SKAL SAMTALE: Ordfører Kristin Røymo (AP), her flankert av Jens Ingvald Olsen (Rødt) og Ingrid Marie Kielland (SV) da de tre partiene feires valgresultatet i 2015. Men Ap har betalt en høy pris for samarbeidet med fløypartiene til venstre, mener politisk redaktør Skjalg Fjellheim. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Et mislykket prosjekt

Tromsø Ap må ta et nådeløst og ærlig oppgjør med seg selv.

Ordfører Kristin Røymo (Ap) har varslet at hun ikke ønsker gjenvalg ved kommunevalget i september til neste år. Hun etterlater seg et parti i en fundamental krise.

Tromsø Ap er nå i realiteten en politisk branntomt; et mislykket prosjekt, uten retning, uten en tydelig vilje.

Noen vil med rette kunne hevde at nedturen for Tromsø Ap har sammenheng med partiets famling etter et  nytt ståsted nasjonalt.

Det er naturligvis et godt poeng. I Tromsø ser partiet ut til å legemliggjøre Aps enorme problemer i konsentrert form. En generasjon by-politikere virker mer opptatt av identitetspolitiske markeringer, enn å være lytteposter for arbeiderklassen i Ramfjord og Stakkevollan.

Arbeiderpartiet i Tromsø trenger å skifte kurs og løfte fram et politisk prosjekt som er knyttet til 1) dialog med verdiskapning og næringslivet; 2)felleskap, fordeling og bekjempelse av ulikhet og 3)forsterke Tromsø som en av Norges viktigste byer.

Men det intense fokuset på hudfarge, kjønn, seksualitet og etnisitet står i veien  - i allefall dersom man har ambisjoner om å få støtte fra en tredjedel av velgerne i byen vår.

For oss som bor i Tromsø har det nesten blitt umulig å skille Ap fra de radikale samarbeidspartnerne SV og Rødt. De tre partiene glir over i hverandre. Det har ført til at Ap sitt eget prosjekt har blitt utydelig, ja nesten helt utvannet.

Ved å overlate eierskapet i viktige saker til nostalgiske sosialistpartier som klamrer seg til gårsdagens løsninger, har ikke Tromsø Ap maktet å modernisere seg selv og utvikle ny politikk.

Mange vil peke på alt Røymo og hennes mannskap har gjort galt. Men sannheten er at kollapsen i Tromsø startet for mange år siden. Både for åtte og fire år siden gjorde partiet elendige valg målt opp mot historiske resultater. I år etter år har Tromsø Ap plassert utydelige folk på topp. Svake lederskikkelser uten velgertekke eller ideologisk instinkt og teft.

Og, dersom man nå velger Jarle Heitmann eller en annen person fra den innerste kretsen i Tromsø Ap, vil det trolig være en garanti for at det samme skjer igjen. Det vil ikke bære i møtet med velgerne.

Ap skal nå ta opp kampen mot en Jens Johan Hjort som selv har mye å bevise. Sist han var ordfører  markerte han seg mest med å løpe fra verdisak til verdisak, ofte i opposisjon til eget parti eller egen regjering.

Høyre kommer til å plassere ham på topp fordi han trekker velgere som et fluepapir. Men hva er merverdien for Tromsø? Hjort har ikke markert seg på bystrategi eller styrket Tromsøs posisjon nasjonalt. Han har ennå til gode å fortelle hva han vil med fremtidens Tromsø.

Det Tromsø trenger nå er en ordfører som hundre prosent har egen by som kompass og retning, ikke sin personlige facebook-profil eller svevende ambisjoner om et Nord-Norge som skal stå i ring og holde hverandre i hendene.

Veien ut av krisen for Tromsø Ap handler både om politikk og person. Partiet må nå samle sammen kloke hoder og formulere ny politikk.

Det riktige vil kanskje være å slippe til nye ideer og en ny generasjon. Det vil si: Stille med en ung toppkandidat, også med tanke på det som skal skje om fem år - og et erfarent mannskap i ryggen.

Alternativt kan Ap kjøpe et nytt lag – ledet av en tung kaptein utenfra med ståsted på venstresiden. En som kjenner og forstår Tromsøs puls; som er suveren og uten utfordrere, som da Herman Kristoffersen kom inn i sin tid og feide Høyre ut etter 20 år ved makten i Tromsø.

Slike folk finnes. Men vil de ta ledertrøyen på for Tromsø Ap når risikoen for tap er overhengende?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse