Annonse
IKKE VIRKELIGHET: Gutter og jenter; dette er ikke virkeligheten. Selv om TV Norge legitimerer denne dritten skal ikke vi gjøre det, skriver Camilla Fors om reality-programmet «Ex on the beach». Foto: TVNorge/ Toke Mathias Riskjær/privat

Et nei er et nei!

Jeg kan ikke gjøre annet enn å undres over hvordan seerne hadde reagert dersom rollene var byttet om, skriver Camilla Fors om en hendelse i programmet.

Unnskyldningene blir akseptert, og de tre er fortsatt venner. Seansen problematiseres også av deltakerne i villaen – både samme kveld og også i intervjusituasjon neste dag.

Etter at skandaleserien «Ex on the beach» startet å rulle over norske TV-skjermer for et par uker siden har kritikken haglet. Med utsagnet «Du er stygg, feit og bleik» skjønner jeg kritikken godt. For litt siden gikk episode 5 på lufta og jeg er forbanna. Jeg er forbanna over at unge gutter og jenter finner programmet underholdene.

I episoden har to jenter bestemt seg for å ha trekant med en mannlig deltager. De legger seg over ham. Han sier klart nei. De starter å beføle kjønnsorganet hans mens de ler. Han sier fortsatt klart og tydelig nei. Han tar bort hendene til jentene. Jentene fortsetter å beføle han. Jentene presser tungene sine inn å munnen på han, fortsatt mens han sier nei. Jentene sier at han «egentlig vil». Begge jentene ligger oppå han mens de gnir seg inntil han. Etterpå løper jentene tilbake til de andre deltagerne og roper stolt at de har hatt trekant.

Jeg kan ikke gjøre annet enn å undres over hvordan seerne hadde reagert dersom rollene var byttet om. Tenk om det var to mannlige deltagere som la seg over en av kvinnene? Presser seg på henne, beføler henne og fortsetter selv om hun gjentatte ganger sier nei? Jeg tipper mange ville sagt voldtekt, anmeld dem! Så hvorfor griper ingen inn her? Hvor var produksjonsselskapet og TV Norge? Det som ble vist i denne episoden framstår for meg som en oppfordring til overgrep. Programmet på sin side velger å fokusere på at mannen sa nei til trekant. Vi forsøker å lære ungdommene våre å sette grenser for seg selv. At man skal respektere hverandre og kroppene våre. Et nei er et nei, uansett hvor mye mannen måtte ha rotet rundt med ulike kvinner inne på denne villaen. TV Norge tar åpenbart ikke sitt samfunnsansvar alvorlig.

Så hva lærer ungdommen av dette programmet? At et nei er et nei? NEI. Det unge gutter som ser «Ex on the beach» lærer, er at et nei ikke betyr nei så lenge du er gutt. Om du er gutt er det helt greit at jenter kan tvinge seg på deg. At de kan beføle deg selv om du sier nei. At du heller skal ombestemme deg å bli kåt, kanskje fordi kroppen din blir kåt. Og at ingen tar deg seriøst om du prøver å si nei.

Gutter og jenter; dette er ikke virkeligheten. Selv om TV Norge legitimerer denne dritten skal ikke vi gjøre det. 

Her er TVNorges svar til Camillas Fors sitt innlegg
 

Ex on the Beach Norge er et av landets for tiden mest populære underholdningsprogram. Særlig blant unge seere. Og det som skjer på skjermen er utvilsomt ikke hverdagskost, men det er ikke til å stikke under stol at programmet speiler en ungdomskultur som eksisterer. At denne kulturen opprører, er tydelig – og forståelig. Camilla Fors blir forbanna over at unge mennesker lar seg underholde av programmet, og hun beskylder oss som kanal for å oppfordre til overgrep. Den siste påstanden er drøy kost.

For ordens skyld: På skjermen kan man se at to kvinnelige deltakere går svært langt i sine seksuelle tilnærmelser mot en av de mannlige deltakerne. Mannen sier nei gjentatte ganger, men kysser og koser litt også. Hendelsen får en avslutning ved at den mannlige deltakeren forlater rommet etter en halvtimes tid, etter å ha akseptert en massasje fra kvinnene.

Produksjonen bryter ikke inn, og seansen blir vist på TV. Vurderingen som ble tatt underveis, var å avvente og se om situasjonen eventuelt eskalerte. Vurderingen om å sende hendelsen på TV, blir tatt etter å ha sett hvordan resten av kvelden og neste dag utspiller seg. Kvinnene beklager sin oppførsel neste morgen. Unnskyldningene blir akseptert, og de tre er fortsatt venner. Seansen problematiseres også av deltakerne i villaen – både samme kveld og også i intervjusituasjon neste dag.

Uten tydelig refleksjon rundt situasjonen fra samtlige som var delaktige, ville dette vært vanskelig å vise på TV. Det er heller ikke uproblematisk å vise det med. Vi har blant annet valgt å ikke publiserer klipp av hendelsen i sosiale medier, fordi vi mener hele konteksten og etterspillet hendelsen får, bedre belyser problemstillingen.

Den mannlige deltakeren har selv et reflektert syn på situasjonen. Han sier til oss at han er glad for at seansen ikke er klippet bort fra programmet. Han følte seg aldri truet under innspilling, jentene hadde en spøkefull fremtoning, og han understreker at hendelsen var mellom personer som kjenner hverandre. Han vil samtidig få med at han også tidligere har opplevd at kvinner ikke tar et nei for et nei, og at han syns det er fint at programmet kan være med å belyse en viktig tematikk. Men å kalle ham et overgrepsoffer, er å frata begrepet sin verdi.

Som kanal tar vi programmets målgruppe vår på alvor, og har tro på at seerne selv evner å problematisere det de ser på. Det er de siste dagers debatter i sosiale medier og i media forhåpentligvis et bevis på. Og blir en økende bevissthet rundt grenser ett av utfallene av TV-sekvensen, har programmet bidratt til mer enn å underholde.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse