Annonse
VAKKER NATUR: Bodø Arbeiderpartis snuoperasjon varsler et stemningsskifte i saken om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, skriver Nordlys på lederplass. Bildet er fra Henningsvær.

Et nødvendig nei

Bodø Ap sitt nei til olje- og gassvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja varsler et tydelig linjeskifte i nord.

Ledelsen i Bodø Arbeiderparti sier nei til olje- og gassaktivitet i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Standpunktet er ikke behandlet i kommunepartiet, men når ordfører Ida Pinnerød og gruppeleder Morten Melå går åpent ut, gjør de det med god kunnskap om hva medlemmene i Bodø mener.

Det er også all grunn til å legge merke til at Arbeiderpartiets mektige fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, har rykket ut i sosiale medier med støtte til utspillet.

Det er ingen tvil om at dette dermed vil bli tolket som det første store steget mot et nei fra Nordland Arbeiderparti.

Det bærer bud om et dramatisk linjeskifte fra partiet i et sterkt industrifylke. Er det ett sted oljenæringen har kunnet regne med uforbeholden støtte, så er det fra Nordland.

Seinest på Arbeiderpartiets landsmøte våren 2017 arbeidet fylkespartiet hardt for kompromissforslaget som ble vedtatt, der enkelte områder skulle åpnes for konsekvensutredning. 

Bare litt over et år etterpå slutter Bodø Arbeiderparti seg til verne-vedtak både i Tromsø og Troms Arbeiderparti, og ikke minst samtlige partilag i Lofoten. I sum vil dette komme til å forskyve Arbeiderpartiets standpunkt på neste landsmøte. Argumentet om at nei til oljeaktivitet går på tvers av lokalbefolkningens ønsker, er i ferd med å falle bort.

Samtidig vil utspillet fra Bodø skape reaksjoner i den tradisjonelle industrifløyen i Ap, og i deler av LO. På en olje og gasskonferanse i Bodø i november 2016 tok daværende LO-leder Gerd Kristiansen et knallhardt oppgjør med kreftene i Ap og fagbevegelsen som arbeider for vern. Her ble også grunnlaget lagt for kompromisset på Ap-landsmøtet i fjor.

Mange vil kanskje falle for fristelsen til å hovere og ønske Pinnerød og Melå velkommen etter.

Det er det ingen grunn til. Det viktigste er at de to lokalpolitikerne i Bodø har helt rett. Olje og gass-aktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er galt, av flere årsaker.  Standpunktet kommer på tampen av en ekstraordinær sommer der mange må erkjenne at vi trolig ser konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer.

Det handler om risiko knyttet til fiskeressurser og omgivelsene. Og om at oljeindustrien gradvis har mistet støtte fordi man ikke kan synliggjøre gode nok ringvirkninger i landsdelen.

Et annet vesentlig poeng er at Melå og Pinnerød peker på at saken for lenge har skygget for fokus på annen industriell utvikling i Nord-Norge. Vi har stor sans for budskapet om at vi i nord selv må ta regi på hvordan vi skal utvikle områdene der vi lever og bor. 

Ledelsen i Bodø Ap har tatt et klokt, ansvarlig og ikke minst velbegrunnet standpunkt.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse