Annonse
STORHET PÅ NORDNORSK: Harald Berg bæres på gullstol etter seieren i cupfinalen i 1975. Glimt-supporter Halvdan Sivertsen til venstre i bildet.

Et nordnorsk ikon

Tusen takk Dutte, for det du har gitt til landsdelen vår!

Det hører med til sjeldenhetene at fotballspillere rekker frem til lederspalten i denne avis. Men i dag ser vi oss nødt til å gjøre et sjeldent unntak, etter at Harald «Dutte» Berg har mottatt Agenda Nord Norges Ærespris under et arrangement i Svolvær kirke mandag. Det er så riktig! Og så fortjent!

Harald Berg er begavelsen fra Bodø som viste at det meste er mulig for oss som kommer fra Nord-Norge. I ung alder dro han via Lyn Oslo til Nederland, hvor han spilte i æresdivisjonen i fem år. Så god var Berg, at hadde den lille nordlendingen vært av nederlandsk herkomst, ville han trolig spilt fast på det nederlandske landslaget, sammen med selveste Johan Cruyff. 

Et ekstraordinært talent lå i bunn, men hardt arbeid og dedikasjon skapte suksessen. Dette har vi alle i landsdelen noe å lære av. Å lykkes, å bli en ener som Harald Berg ble, er ikke noe som kommer av seg selv. Det krever ekstra innsats, å ta et steg ekstra, en ny økt på treningsfeltet når de andre går hjem.

Berg har selv fremhevet hvor viktig laget og kollektivet var og er, også for ham.  Bodø/Glimt  i storhetstiden var et eksempel  på hva Nord-Norge kan få til gjennom å løfte i lag. Drømmer kan bli virkelighet! I dag ser vi metoden gjenskapt når Narvik, med hele landsdelen i ryggen, nærmer seg et VM i alpint med stormskritt.

Harald Berg er blant de største idrettsutøvere fra vår landsdel noensinne, og uten tvil den største fotballspilleren. Mange rangerer ham også som den aller største i norsk fotballhistorie.  Han spilte en helt avgjørende rolle i den nordnorske selvbevisstheten og stoltheten som vokste frem på 1970-tallet.

Harald Berg fikk de nordnorske hjertene våre til å banke, hardt og raskt. Han har skrevet seg inn i historiebøkene med gullskrift, og kommer aldri til å bli glemt. Selv om denne avisens utgiversted er Tromsø, vil Dutte Berg og Glimt alltid ha en plass i vårt hjerte. Gratulerer med æresprisen!

Og når alle superlativer nå er brukt opp, gjenstår bare tre ord på vegne av våre lesere: Tusen takk Harald!

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse