Annonse

Et nytt medielandskap

Det norske medielandskapet påvirkes nå både av den nye postloven og regjeringens ferske mediemelding.

Mediemeldingen anerkjenner at det er viktig med sterke lokalaviser landet rundt. Det er et svært positivt – og ikke minst etterlengtet grep.

De minste lokalavisene vil få mer i pressestøtte. Det er viktig symbolsk, men også reelt i den fortsatt krevende overgangen fra en papirbasert økonomi til digitale plattformer, som mange aviser står i.  

Det viktigste tiltaket i digitaliseringsprosessen for mange aviser, store som små, handler de neste årene paradoksalt nok om distribusjon av papiraviser.

En betydelig andel av norske lokalaviser distribueres av Postens budtjenester. Radikale kutt i postdistribusjonen, vil gripe inn i selve fundamentet for mange norske lokalaviser, så vel som større aviser. Dette gjelder særlig i distriktene, og ikke minst i Nord-Norge. 

Regjeringen kan lett beskyldes for å gi med den ene hånda og ta med den andre, dersom de gjør alvor av postkuttene. Det vil svekke det økonomiske grunnlaget til norske aviser betydelig. Økt pressestøtte til de minste avisene vil ikke veie opp for et slikt inntektstap.

Hvis regjeringen virkelig mener alvor med styrkingen av lokalavisene, må man tenke helhetlig. I klartekst betyr det tiltak som sikrer en fortsatt god distribusjon av papiraviser i distrikts-Norge de kommende årene, i takt med at leserne blir mer og mer digitale.

Mediemeldingen sikrer en stabil finansiering av vår felles nasjonale allmennkringkaster. Det stilles også tydeligere krav til NRK, som blant annet får et større ansvar for å dekke geografiske blindsoner.

Det er bra at det stilles tydeligere krav til NRKs distriktsoppdrag. I dag er situasjonen den at en vesentlig del av NRKs operasjon i Nord-Norge, er konsentrert rundt de store byene Tromsø, Bodø og Alta.

Slik NRK er rigget i dag, klarer mediehuset i liten grad å dekke blindsonene på de stedene hvor markedet (les; de privateide mediehusene) ikke strekker til.

Vi er i tvil om NRK klarer jobben med å vokte over lokalsamfunn i Karlsøy, Skjervøy, Storfjord og Loppa. Ikke fordi NRK ikke har kompetanse og kraft, men fordi NRKs oppdrag ellers er så bredt og mangfoldig.

I stedet for å sette sin lit til NRK, bør regjeringen vurdere ordninger som gjør det enkelt å etablere digitale nettaviser i tettsteder og kommuner som i dag er underdekket av NRK og de andre etablerte mediehusene. Det vil i sum ha stor verdi, for mediemangfoldet og lokaldemokrati.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse