Annonse
Den 13. kjente mynten til Olav Haraldsson. Foto: Smolensk statlige museumsreservat 2020, CC BY 4.0
Den 13. kjente mynten til St. Olav. Foto: Smolensk statlige museumsreservat 2020, CC BY 4.0

Den hellige kongens gåte

Ratsjevskij-skatten fra Smolensk inneholder blant annet mynten til St. Olav

Skatten ble funnet i 1988 i byen Smolensk, nær elven Malaja Ratsjevka, og består av sølvmynter, smykker og sølvskrot. Da vi nylig begynte å undersøke skatten, fant vi en sølvmynt som er viktig for både Russlands og Norges historie. Blant 5119 mynter oppdaget vi en sjelden sølvmynt av Sankt Olav. Myntvekten er 1,118 g., diameter 20 mm.

Advers +VNLAFIXEXANOR 

Revers +AS ÐRI Ð’MO NOR

Kort om Ratsjevskij-skatten. Funnet i 1988 i Smolensk, og er nå oppevart i Smolensk-museet. Sjeldne skandinaviske mynter: St. Olav (Norge) og Anund Jacob (Sverige). Datert 2. del av XI-århundre. Rensingen ble avsluttet i slutten av 2015. Youtube om skatten “История одного экспоната” - Рачевский клад

Dette er det første kjente funnet av Olav Haraldssons mynter i landene som en gang dannet Gardarriket, Russland, Ukraina og Hviterussland. Oppdagelsen er utvilsomt av stor betydning for norsk-russisk historie, penningen er en av de første myntene i Norge. Funn av diverse norske mynter er godt kjent både gjennom museumssamlinger og metalldeteksjonsfora i dagens Russland. Vi kan ikke utelukke at noen norske mynter forblir uidentifiserte og upubliserte sammen med andre “skandinaviske imitasjoner”. Blant disse vil man kanskje oppdage viktige norske mynter i fremtiden.

Lenke: Smolensk statlige museumsreservat

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse