Annonse
Det er ikke til å unngå å peke på Jonas Gahr Støres ledelse som årsak til velgerflukten fra partiet. Under hans ledelse har partiet mistet stadig mer av sin sjel og blitt stadig mer likt Høyre og Fremskrittspartiet, skriver Jan Skogheim. Foto: Arbeiderpartiet

Et parti uten sjel?

Skal Arbeiderpartiet reise seg igjen må Støre og Giske bort! Det samme må deres mest betrodde rådgivere.

Jeg snakker ”selvfølgelig” om Arbeiderpartiet. Et parti som ved valget i 2009 hadde en oppslutning på 35,4 %, men som 8 år senere ender opp med bare 27,4 %. Mye takket være høyrevridningen partiet har tatt under først Jens Stoltenbergs, og senere særlig under Jonas Gahr Støres, ledelse. 

For det er ikke til å unngå å peke på Støres ledelse som årsak til velgerflukten fra partiet. Under hans ledelse har partiet mistet stadig mer av sin sjel og blitt stadig mer likt Høyre og Fremskrittspartiet. Ikke så rart all den tid han i sin tid (1988) søkte, og fikk jobb, som utenrikspolitisk rådgiver for Høyres stortingsgruppe. En jobb han for øvrig takket nei til av personlige årsaker.

Det er heller ikke til å stikke under en stol at hans rolle i det private investeringsselskapet Femstø (med en innvesteringsportefølje på 34 millioner 2016-kroner), som han eier sammen med sine sønner, har vanskeliggjort det politisk for han. Investeringer i atomvåpenindustri og byggeprosjekter med løsarbeider- og nulltimerskontrakter (kontrakter uten garantilønn) gjør ikke at tilliten til han blir større. I alle fall ikke blant grunnfjellet i partiet. Det nytter heller ikke å si at en ikke visste om investeringen i slike selskaper og at en skal selge seg ut av dette. Særlig ikke når ens søstre eier selskapene Trestø og Samstø. Som fortsatt driver med det samme. Dette står rett og slett ikke til troende! Og særlig ikke når det å trekke seg ut av disse investeringene først skal skje om en blir statsminister. Da er motivasjonen og holdningene feil.

For hvordan kan Arbeiderpartiet leve med en leder som står så fjernt fra den virkeligheten medlemmene selv befinner seg i? Blant ansatte i offentlig sektor. Blant medlemmene i ulike fagforeninger. Blant de som tror på fellesskapsløsninger. Blant de som jobber ufrivillig deltid. Blant de som sier nei til atomvåpen. Blant de som ønsker en jobb og en lønn de kan forsørge seg og sin familie med. Som vil skape et eget hjem for seg og sine. Med andre ord; De som er grunnfjellet i partiet! De som tror på solidaritet, rettferdighet, likestilling og en sterk stat!

I dag blir partiet drevet fra skanse til skanse i politikken. Ikke på grunn av politikken vi står for. Neida. På grunn av at vi ikke lenger har noen klar profil grunnet mangel på klarhet, inngåtte forlik med regjeringen og uten å fronte egne saker! Det er virkeligheten for Arbeiderpartiet anno 2017.

Det er ikke lenger nok å gå i tog på 1. mai under parolen ”Arbeid til alle er jobb nr. 1” og tro at dette skal gi oss stemmer. Det fenger ingen! Vi må tilbake til grunnverdiene til partiet. Vi kan ikke fortsette å støtte regjeringen i asyl- og innvandringspolitikken, i utenriks- og forsvarspolitikken, innenfor landbruk, justis, helse, fiskeri, næring, olje, samferdsel osv., osv..

Det finnes nok av saker vi kunne frontet om ledelsen ikke hadde glemt våre verdier. Det virker nemlig som om Støre, Giske og co. ikke lenger ser hvor grensene mellom dem og regjeringen går. Og slettes ikke hvor den burde gå. Kan noen minne Støre, Giske og co. på at vi faktisk er i opposisjon, ikke regjering!? 

Heldigvis finnes det ennå et håp. Et håp som bunner i de medlemmene vi fortsatt har ute i lokallagene. Grunnfjellet i partiet. Som står på og jobber. I lokallaget. I kommunestyret. I diverse utvalg. Som leser side opp og side ned med papirer. Som steker vafler og står på stand. Alt sammen frivillig og ubetalt. Som må finne ut av ting selv. Som ikke har rådgivere på all verdens områder å rådføre seg med, men som styres av sunt folkevett. Ikke lobbyister og, unnskyld uttrykket, rævslikkere der nede i Tigerstaden. Som må stå i stormen og prøve å svare på hva ledelsen i partiet egentlig holder på med. For hvordan er det mulig å vrake Martin Kolberg og Marianne Marthinsen??!!! To særdeles dyktige politikere og mennesker som har Arbeiderpartiets verdier og sjel i ryggmargen. Er det fordi de snakker herr Støre og herr Giske midt imot? 

Skal Arbeiderpartiet reise seg igjen må Støre og Giske bort! Det samme må deres mest betrodde rådgivere. De har alt for lenge fått styre ”skuta” etter eget forgodtbefinnende og egen maktsyke. Og det er grunnfjellet i partiet som må gjøre jobben! En kan ikke lenger sitte rolig å se på at Arbeiderpartiet blir ødelagt under de herrers vanstyre. Som verken fronter partiets verdier eller dets sjel. Da varer det ikke lenge før partiet selv slåss med sperregrensen. Men det er kanskje det som er Støres og Giskes egentlige prosjekt? 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse