Annonse
KVALØYSLETTA SYKEHJEM: Bygningen er bare 40 år, men allerede så forfallen at det ikke lønner seg å renovere. Kommunen driver ikke verdibevarende vedlikehold og det koster flesk. Nå er planen å bruke 1 milliard på nytt bygg. Foto: Marte Hotvedt

Et realistisk prosjekt?

Kvaløysletta sykehjem: bygget er bare førti år, men så forfallent at det må rives. Det vil koste en milliard å bygge nytt, trolig enda mer. Det skjer i Tromsø, den mest gjeldstyngede av de ti største kommunene i landet.

Det bør foreligge noen økonomiske konsekvensanalyser også, før kommunestyret får saken til behandling.

Først skulle sykehjemmet renoveres, så kom ryktene om rivning og nå er den foreløpige fasiten av man må bygge nytt på Kvaløysletta. Prislapp: 1 milliard. - Det er ingen grunn til å utsette byggingen, det er bare å hoppe i det og sette i gang, konkluderer lederen av helse og velferdskomiteen, Gunhild Johansen (SV).

Et enstemmig helse og velferdsutvalg har sluttet seg til at saken utredes.

Det er liten tvil om at Tromsø trenger flere sykehjemsplasser i årene som kommer. Det blir stadig flere eldre, og behovet vil øke. Men før man «hopper i det» og øker en gjeldsbyrde som fra før av er betydelig, sett i forhold til andre sammenlignbare kommuner, må saksbehandlingen være av en litt annen karakter enn det vi har sett til nå. For her har det meste så langt gått galt, og med kommunens investeringshistorikk i friskt minne, blir 1 milliard veldig fort til 2.

Saken skremte først opp pårørende og beboere ved sykehjemmet. Ingen hadde blitt varslet om renovering og flytting, langt mindre rivning, og ingen kunne svare på hvor beboerne skulle bo under oppussingen. Og det er flere som holder til på Kvaløysletta sykehjem. Legekontor, hjemmetjeneste, helsestasjon og fysioterapeuter har lokaler her. Legekontoret brukte 500.000 på oppussing i fjor, etter å ha fått klarsignal fra kommunen. Pengene tok de av egen kasse, ettersom de visste at kommunen var bankerott, sier fastlege Astri Medbø til Nordlys.

Hun synes for øvrig at det er rart at et bygg som bare er 40 år gammelt, nå er så forfallent at det er ubrukelig. Dette er et synspunkt hun trolig deler med veldig mange innbyggere i Tromsø. Det er et trist faktum, men også når det gjelder vedlikehold kommer Tromsø kommune til kort. I Handlings- og økonomiplan 2019-2022 drives det litt selvpisking: «Tromsø bruker lite ressurser på vedlikehold sammenlignet med de fleste andre ASSS kommuner (de 10 største kommunene i Norge), og ligger langt under det som kreves for verdibevarende vedlikehold. På sikt vil dette medføre store, økonomiske ekstrabelastninger». Det ser vi helt tydelig nå.

Tromsø kommune sin gjeld har økt kraftig de siste årene. Kommunen har den tvilsomme æren av å være versting  hva låneopptak angår, sammenlignet med de andre ti storkommunene i landet. Ingen er i nærheten av Tromsø med sine 112 prosent netto gjeld, sett i forhold til driftsinntektene. I Bergen er tallet 44, i Oslo 9 prosent.

Vi er selvfølgelig ikke imot nødvendige kommunale investeringer for å møte framtidige behov. Men med en milliard eller to i økt gjeld, forventer vi en forsvarlig saksbehandling, i tråd med det kommunen selv har lagt til grunn. I april 2018 vedtok kommunestyret at det skulle utarbeides et investeringsreglement, en handlingsregel for kommunen. Spørsmålet er om dette gjort? Hvis svaret er ja, bør det foreligge noen økonomiske  konsekvensanalyser også, før kommunestyret får saken til behandling.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse