PROTEST: Fylkesordfører Ragnhild Vassvik presenterer resultatet fra folkeavstemningen i Finnmark. Foto: Finnmarken

Et rungende nei fra Finnmark

Folkeavstemningen gir legitimitet til den sterke motstanden i Finnmark, skriver Nordlys på lederplass.

Finnmarkingene har sagt et kraftfullt og rungende nei til tvangsammenslåing med Troms. Etter at de digitale stemmene er talt opp, sier hele 87 prosent nei til sammenslåing. Valgdeltakelsen er på 58 prosent, høyere enn det som er normalt ved fylkestingsvalg.

Det er dermed ingen tvil om at avstemningen er en manifestasjon på den sterke motstanden i Finnmark.  Det er et uttrykk for den fortvilelse og avmakt finnmarkingene føler. Nå vil det for alltid stå i historiebøkene at sammenslåingen med Troms ble gjennomført uten legitimitet i Finnmark.

Det som imidlertid er klart, er at utfallet ikke endrer på det faktum at sammenslåingen blir gjennomført. Det er ikke noen farbar vei for demokratiet å styre ut fra folkeavstemninger etter at Stortinget har fattet sine lovlige vedtak.

Statsminister Erna Solberg gjør likevel klokt i å lytte nøye til resultatene i Finnmark. Hun må sørge for at denne delen av landet ikke taper kampen om viktige institusjoner. Det er særlig viktig for Norge med en sterk statlig tilstedeværelse i vårt grenseområde mot stormakten Russland.

Her vil folkeavstemningen gi finnmarkingene gode kort på hånden. Når folkeviljen blir de til grader overkjørt, er det naturlig at sentralmakten kompenserer maktbruken.

Vi er helt enige i at sammenslåingen mellom Troms og Finnmark startet i feil ende, uten å kunne sannsynliggjøre noen form for gevinst for innbyggerne. Det har dessverre blitt et skoleeksempel på hvordan politiske avgjørelser som rører ved lokaldemokrati og sterk identitet, ikke bør tas.

Men når beslutningen er tatt, hviler det et ansvar hos adminstrasjonen og politikere i Finnmark fylkeskommune, for å komme i gang med å slå sammen to store organisasjoner. Det handler ikke minst om hensynet til et stort antall ansatte i det som i dag er to fylkeskommuner.  En rekke medarbeidere bør og skal nå ivaretas med arbeidsavtaler og lignende. 

Etter at avstemningen er avsluttet håper vi politikerne nå starter arbeidet med å fremme interessene for den nordlige regionen.  Det handler om å bli premissleverandør for hvilke oppgaver der er viktig å få hånd om.

I motsatt fall, risikerer man å komme dårligere ut i forhandlingene med Staten enn andre regioner. Tiden er inne for å ta realitetene inn over seg. Troms og Finnmark blir en region fra januar 2020. Og man må erkjenne at man er i en konkurransesituasjon om arbeidskraft,  etableringer i næringslivet og investeringer. At politikerne er på ballen her, er avgjørende for den regionale utviklingen de neste årene.

Derfor oppfordrer vi til ansvarlighet. Hvis kampen mot sammenslåing skulle vedvare, vil det kunne skade interessene til de 245.000 innbyggerne i hele regionen. Også de som bor i Finnmark.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse