Annonse
Den nye regjeringen fra Høyre, KrF og Venstre ble presentert i dag.

Godt for Nord-Norge

Norge har nå to statsråder som bor i Norges arktiske region Troms og Finnmark.  I en regjering som er dominert av Vestlandet og Oslo er det absolutt ingen dårlig uttelling, for en del av landet med kun en kvart million innbyggere.  

Særlig ikke dersom man sammenligner Troms og Finnmark med antall statsråder fra folkerike regioner som Innlandet, Sørlandet og Trøndelag.

Frank Bakke Jensen bor i Tromsø og Geir Inge Sivertsen på Finnsnes. Det vil selvsagt være uenighet om deres politiske løsninger. Men ingen kan påstå noe annet enn at begge har beina godt plantet i nordnorsk virkelighet.

Nord-Norge har i sum også fått en god del flere statssekretærer i viktige departementer. Alle har viktige roller i den interne organiseringen i departementene. Widar Skogan (Balsfjord) i landbruk, Johannes Utvåg (Harstad) i forsvar, Anne Karin Olli (Måsøy) og Anja Johansen (Vågan) i kommunal, mens Odd-Emil Ingebrigtsen (Bodø) er kommet inn i olje og energidepartementet som statssekretær. Han er kjent for å ha et nordnorsk overblikk.

I Samferdselsdepartementet tar to nordlendinger plass som statssekretærer for Knut Arild Hareide. Ingelin Noresjø (Fauske) og Ingvild Ofte Arntsen (Værøy) er i dag KrF-politikere i Nordland.

De to må se helheten nasjonalt, men i nord får de minst to viktige oppgaver. Det ene er å fullføre utbyggingen av ny flyplass i Bodø, den andre å sikre Tromsø en byvekstavtale. Gapet mellom Erna Solbergs løfter til Tromsø i 2013, og den reelle situasjonen, er gapende, for å si det mildt.

Det er akkurat nå vanskelig, for ikke så si umulig, å se noen oppgaver i Nord-Norge som bør ha større prioritet innenfor samferdsel.

Det vil selvsagt være rop om veier og andre tiltak fra ulike deler av landsdelen. Det meste av det er godt begrunnet. Men faktum er at en politikk som understøtter de store byene i nord, sannsynligvis er av helt avgjørende betydning for landsdelens utvikling. Både Bodø og Tromsø huser institusjoner som er unnværlige for landsdelen. 

Befolkningstallene lyver ikke. De indikerer at landsdelen mer enn noen gang å verne om sterke og attraktive byer. Særlig i den tid hvor urbanisering er en global trend som virker ustoppelig.

Det er ingen tvil om at Solberg-Regjeringen har et behov for å rette opp inntrykket i nord. Det gjelder særlig i Finnmark etter kaos i luftambulansen og en sammenslåing som har vært smertefull. En klok regjering ville forsøkt å bygge ny tillit i Finnmark, der følelsene er sterke. Ikke fordi det er distriktspolitikk, men fordi det er i nasjonens interesse.

Det har også en begrunnelse som handler om sikkerhetspolitikk og suverenitet. Kina og Russland viser økende interesse for våre områder i nord, og da kan ikke Norge trekke seg tilbake.

Det handler ikke bare om statlige arbeidsplasser. Finnmark trenger en næringspolitikk som skaper bolyst og arbeidsplasser.

Med 9,2 prosent av Norges befolkning kan vi ikke forvente mer enn to statsråder. Det vi imidlertid skal kunne forvente er at den foreløpig siste versjonen av Solberg-regjering ikke overlater hele det distriktspolitiske spillerommet til Senterpartiet.

Nå må de bevise at de virkelig tror på landsdelen og satser på Nord-Norge.

Hvis de tre partiene lykkes, er slaget om Nord-Norge på ingen måte tapt for Erna Solberg i 2021.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse