Annonse
UHOLDBART: I 2012, da samhandlingsreformen ble innført, representerte utskrivningsklare pasienter fra Tromsø 375 liggedøgn på sykehuset. I januar i år var dette tallet økt til 828. Både direktør og styreleder ved UNN omtaler forholdene som uholdbare. For dette har konsekvenser for driften av sykehuset. Foto: Ola Solvang

Et skrekkens eksempel

Hvordan behovet for omsorgs og rehabiliteringsplasser kunne underestimeres så til de grader, er en gåte.

Tromsøkvinnen var klar for utskrivning fra UNN allerede 6. januar. Først onsdag i forrige uke fikk hun plass hos Tromsø kommune. Da hadde pasienten ligget i ventekø på sykehuset i hele 51 døgn.

Dette er et skrekkens eksempel på hvilke følger mangelen på mottakstilbud hos kommunen fører til. Og det understreker, nok en gang, hvor alvorlig situasjonen er når det gjelder kommunens mottaksapparat for ferdig behandlede, men fremdeles pleietrengende, pasienter.

I avviksmeldingen fra ortopedisk avdeling på UNN heter det at «desto lengre hun er innlagt i sykehus, desto større sjanse har hun for å få komplikasjoner». Videre er forholdene for pasienten beskrevet som vanskelige og uverdige, og som en psykisk belastning.

Denne kvinnen er bare en av veldig mange som har måttet vente på plass hos kommunen før hun kunne forlate sykehuset. Tallene viser at i 2012, da samhandlingsreformen ble innført, representerte utskrivningsklare pasienter i Tromsø 375 liggedøgn på sykehuset. I januar i år var dette tallet økt til 828. Både direktør og styreleder ved UNN omtaler forholdene som uholdbare. For dette har konsekvenser for driften av sykehuset.

Denne utviklingen er det overhode ikke tatt høyde for i planene for kommunal pleie og omsorg. Hvordan behovet for omsorgs og rehabiliteringsplasser kunne underestimeres så til de grader, er en gåte. Det finnes nok av statistikker og framskrivninger som kunne pekt på hvordan utviklingen ville bli.

Beklageligvis tyder alt på at disse tilstandene vil fortsette i lang tid framover. Tromsø kommune shopper sykehjemsplasser i Karlsøy, og ved Helsehuset skal kapasiteten øke kraftig. Enkeltrom blir nå gjort til dobbeltrom, og dermed har kommunen redusert standarden ved Helsehuset, hvor enerom var en viktig komponent i mønstermodellen.

Men hva skjer videre framover? Det går ikke en uke uten at det ligger mange, tidvis svært mange, utskrivningsklare pasienter fra Tromsø på UNN. SV har nærmest innført veto mot å kjøpe tjenester fra Kurbadet og rehabiliteringssenteret i Skibotn. Ideologien trumfer både virkelighet og fornuft. Og pasientene må vente. Det er neppe noen tvil om at noen av dem ville hatt god nytte av rehabiliteringstilbudene i Skibotn og på Kurbadet.   

I forbindelse med framleggingen av årsregnskapet for 2019, lanserte ordfører Gunnar Wilhelmsen planer om å bygge mange flere omsorgsboliger. Tiltaket er helt nødvendig, men disse boligene tar det tid å få bygd. Kommunen må finne alternative løsninger i mellomtiden.

Det lå 14 pasienter i ventekøen da kvinnen med 51 døgn bak seg omsider ble utskrevet. De blir ikke færre i framtiden. Vi får dessverre se flere skrekkens eksempler på pleietrengende mennesker det ikke er plass til.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse