Annonse
FELLES LØFT: Samlet bak kravet: direktør Lene Wium i Næringsforeningen i Tromsøregionen, ordfører Gunnar Wilhelmsen, fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo, direktør i NHO Arktis, Målfrid Baik, varaordfører Marlene Berntsen Bråthen, reiselivssjef Chris Hudson, Lyngen-ordfører Dan Håvard Johnsen, varaordfører i Karlsøy, Parabaran Rajalingam, leder i fagråd for handel, Laila Myrvang, gruppeleder for Høyre, Sebastian Henriksen, Helga Marie Bjerke (KrF), styreleder i Næringsforeningen, Andreas Willumsen, og Stig Eliassen i Karlsøy Frp. Foto: Torgrim Rath Olsen

Et solid felles løft

Her har lokale og regionale krefter stått sammen og gjennomført et solid, felles løft for framtidig utvikling av regionen. Det gir håp for næringslivet, og for en normalisering av arbeidsmarkedet, når koronaen er historie.

Dette gir håp for næringslivet, og for en normalisering av arbeidsmarkedet, når koronaen er historie.

Det var en gledens dag for alle som har jobbet for ny terminal på Tromsø lufthavn da Avinor torsdag ga tommel opp for prosjektet. Det betyr at arbeidet på Langnes kan komme i gang i løpet av relativt kort tid.

At dette ble resultatet etter at tvilen begynte å melde seg, er det mange som har æren for. Dyktige politikere fra Tromsø, som Erlend Svardal Bøe og Kent Gudmundsen, har gått i bresjen for saken i regjeringsapparatet. Gudmundsen, som representerer Troms Høyre på Stortinget, fikk selskap av de tre andre stortingsrepresentantene fra Høyre i Nord-Norge, i sitt krav om snarlig igangsetting. Fra mange hold har statsråd Knut Arild Hareide fått gode innspill.

Og sist, men ikke minst, det lokale engasjementet har betydd svært mye. Det var en bredt sammensatt delegasjon som 4. mai samlet seg på flyplassen, med ett felles krav: planene om ny terminal må ikke utsettes, spaden må i jorda så snart som mulig.

Med ordfører Gunnar Wilhelmsen i spissen, undertegnet de oppropet om igangsetting alle sammen. Her var fylkesordføreren, tromsøpolitikere, næringsforeningen, NHO, reiselivet og næringslivet for øvrig representert. Også ordføreren i Lyngen og varaordfører i Karlsøy stilte opp. En oppgradert lufthavn i Tromsø betyr mye for hele regionen og for Nord-Norge

Da koronaen rammet så det lenge svart ut for disse planene. Med nesten hele flyflåten på bakken, stupte inntektene til Avinor. Over natta var alle rammebetingelser endret, og også et statseid selskap måtte stille planlagte prosjekter i bero. Da krisepakken til samferdselsministeren kom på bordet, var det håp for Tromsø lufthavn likevel. Og torsdag sa altså styret i Avinor ja til utbyggingen.  

Passasjerterminalen på Langnes har hatt kapasitetsutfordringer i årevis. Ikke rent sjelden har passasjerer stått i kø nesten helt ut på fortauet i hektiske perioder. Tromsø lufthavn har hatt problemer med å takle den store økningen i turismen de siste årene.

Avinors endelige beslutning er godt nytt for byen og næringslivet. Dette vil bety mye for bygg og anleggsbransjen i nord, og det vil gi ringvirkninger til andre næringer også. I ei tid da koronaen har sendt mange ut i permittering og arbeidsledighet, er prosjekter som dette viktig og god motkonjunkturpolitikk fra statens side.

I denne saken har lokale og regionale krefter stått sammen og gjennomført et solid, felles løft for framtidig utvikling av regionen. Det gir håp for næringslivet, og for en normalisering av arbeidsmarkedet, når koronaen er historie.  

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse