Annonse
LITE FARGERIKT PÅ SIDELINJA: Da VG tidligere i år undersøkte bakgrunnen til dem som styrer norsk fotball, både i bredden og i toppen, var resultatet entydig: Fotballen i Norge styres stort sett av etnisk hvite nordmenn. Det er en utfordring som strekker seg langt utover gressmatta.

Et spark for et mer inkluderende fotballfellesskap

Fotballen er kritthvit i toppen, ganske hvit på sidelinja – og temmelig hvit på trenersiden.

Uten den kunnskapen minoritetene besitter, ikke minst om utfordringene som kan ligge i de kulturelle møtene, hindres integrasjonen.

Fotballmødrene jublet. Laget hadde scoret. Treneren roste spillerne fra sidelinja. I utgangspunktet en helt vanlig scene fra en fotballtrening. Men denne scenen, som fant sted på årets Fløyaturnering i Tromsø, skiller seg litt ut. Den ene ivrige fotballmammaen var iført hijab og sidt skjørt. Og fotballtreneren til Stakkevollan IF 03 heter Mahamadaou Traore og kommer opprinnelig fra Mali. I likhet med mange andre foreldretrenere har han spilt fotball så lenge han kan huske. I motsetning til mange andre med verv i fotballen, er han ikke etnisk norsk.

Man skal lete lenge etter et bedre redskap for integrering enn fotball. Spillet snakker et språk alle forstår, og er full av suksesshistorier. Men på en banehalvdel sliter den: Den er kritthvit i toppen, ganske hvit på sidelinja – og temmelig hvit på trenersiden.

Les mer: Verst er det når det er de voksne som velger.

Stakkevollan IF i Tromsø skiller seg ut. Den er langt mer fargerik enn andre klubber i Tromsø. Både på trenersiden og på banen. Bjørn Aasmoe er oppmann for et av guttelagene i Stakkevollan IF i Tromsø og mener de mange nasjonalitetene som har medlemskap i klubben er enn rein berikelse. Og klubbens største styrke. Han mener suksessen skyldes at klubben tydelig viser at de ønsker alle nasjonaliteter velkommen. Stikkordet er tilrettelegging. Det har de ikke gjort alene. Klubben har hatt god hjelp av Tromsø Idrettsråd som gjennom år har lagt ned iherdige innsats for integrering i fotballen og idretten for øvrig.

Mahamadaou Traore var bare tre år da han begynte å sparke ball i hjemlandet Mali. Han fortsatte med fotball da han flyttet til Russland. Da han seinere flyttet til byen Sheffield i England for å studere, ble fotballen hans vei for å skaffe seg venner på universitetet. Han var helt ny i byen. Han kjente ingen. På en plakat på universitetscampus så han en plakat: CIS søkte fotballspillere. Muslimen Traore ante ikke at CIS sto for Christians in Sport. Han kom på trening. Og ble med på laget i to år. Han fortalte bare aldri at han var muslim. Når det var hans tur til å be, ba han en generell bønn om at alle måtte holde seg skadefri i kampen. «Jeg fikk mange gode venner. Et godt eksempel på det fellesskapet fotballen kan skape,» sier han. Han var voksen da han flyttet til Tromsø. Da datteren begynte med fotball i Stakkevollan IF, fikk han etter hvert tilbud om å bli trener. Han hadde lyst. Han hadde engasjement. Og ble spurt. Han stortrives.

Men han er nesten alene som innvandrer med verv i fotballen. Kanskje ikke så rart. Da VG tidligere i år undersøkte bakgrunnen til dem som styrer norsk fotball, både i bredden og i toppen, var resultatet entydig: Fotballen i Norge styres stort sett av etnisk hvite nordmenn. Det er en utfordring som strekker seg langt utover gressmatta. Som førsteamanuensis Kristin Walseth ved Høyskolen i Oslo og Akershus tidligere har uttalt til VG: I Norge har normen vært å rekruttere hvite menn med middelklassebakgrunn, som gjerne selv har spilt fotball på høyt nivå. Her har fotballen en jobb å gjøre. Uten den kunnskapen minoritetene besitter, ikke minst om utfordringene som kan ligge i de kulturelle møtene, hindres integrasjonen.

Å ikke finne fram til ressurser som Traore er ikke bare et tap for fotballen. Det er et tap for samfunnet.

Les mer: Når unge forlater idretten

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse