Annonse
Tommelen opp for Tromsø? Gruppelederne Jarle Heitmann, Ap, og Erlend Svardal Bøe, Høyre, er enige om å gjøre noe med den kraftige polariseringen i Tromsø-politikken.

Et steg i riktig retning

Høyre og Aps gruppeledere i Tromsø lover bot og bedring. Nå må de vise i praksis at de er politiske brobyggere som kan ta et oppgjør med gammel ukultur.

Det er en fordel dersom Høyre og Ap tar et felles ansvar for å gjennomføre store prosjekter.

Vi registrerer at gruppelederne for Høyre og Arbeiderpartiet i Tromsø er enige om å ta farvel med en politisk kultur som har vært preget av kjekling, smålighet og omkamper.

Dette er et klokt initiativ som vi gir honnør til. Og vi håper denne politiske brobyggingen er starten på en mer konstruktiv epoke i lokalpolitikken i Tromsø.

Det er selvsagt ikke snakk om en storkoalisjon mellom de to partiene. Politisk uenighet vil det fortsatt være. Men det er en fordel dersom Høyre og Ap tar et felles ansvar for å gjennomføre store prosjekter. Det handler også om å unngå at fløypartier legger premissene for hovedretningen.

Vi har sett hvor galt det kan gå, for eksempel når Høyre ga tunge politiske konsesjoner til Frp i forrige byrådsperiode. Frp i Tromsø fikk nærmest uinnskrenket innflytelse over sentrale politikkområder som samferdsel og byutvikling.

Motstanden mot veiprising og bompenger var enøyd og ideologisk, og ikke forankret i norsk realpolitikk. Det førte byen inn på et alvorlig blindspor når det gjaldt nye samferdselstiltak og finansieringen av disse.

Arbeiderpartiet har på sin side påført seg selv problemer gjennom stadig vingling og kortsiktig opportunisme i valgkampen i fjor.

Det er viktig at både Høyre og Ap nå trekker lærdom av fortidens feil. Blant annet handler det om at de to største partiene i felleskap sørger for at Tromsø ikke fortsetter sin åpne konflikt med fagmyndighetene.

Tromsø må velge samhandling med staten. Det bare å se til andre byer i nord, for eksempel Bodø, for å forstå at resultatene da vil komme.

For Høyre handler det om å legge vekk prestisjen og bidra til at både E8 og ny bru til Kvaløya blir raskt bygd.

Høyre bør lytte til en erfaren politiker som Frid Fossbakk i egne rekker. Når Høyre ikke lengre er bundet opp av en byrådsavtale med Frp, sier Fossbakk at det er på tide å legge all prestisje til side og tenke på hva som vil være det beste for Tromsøs innbyggere og regionen.

Hvordan disse to viktigste samferdselssakene (E 8 og Kvaløya-brua) håndteres de neste ukene, blir en prøvestein på om partiene evner å vende ryggen til en ukultur som har kranglet Tromsø ned i knestående.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse