Annonse
SAMISK STATSRÅD: Frank Bakke-Jensen på årsmøtet i Tromsø Høyre lørdag,der han tok et personlig oppgjør med antisamiske krefter i eget lokallag. Foto: Skjalg Fjellheim/Nordlys

Et sterkt og nødvendig oppgjør

Frank Bakke-Jensen tok et følelsesladd og nødvendig oppgjør med antisamiske krefter i eget partilag.

Debatten om samisk språk og skilting på samisk har forgiftet klimaet i Tromsø Høyre. Stadig flere i partiet er opprørte over at partiet nok en gang, ved inngangen til et valg, risikerer stempel som direkte samefiendtlig.

Dersom det hadde vært nominasjonsmøte nå, ville ikke den samefiendtlige Bodil Ridderseth Larsen blitt nominert på den sikre sjetteplassen hun står på i dag.

Tromsø Høyre tar i sitt valg-program for kommunen til orde for en lang rekke kostbare investeringer som i sum vil koste milliarder. At det argumenteres økonomisk med at man ikke skal ha råd til noen samiske skilt, er selvsagt en provokasjon mot den store og voksende samiske befolkningen i Tromsø. At det tolkes som direkte antisamisk, bør ikke forbause noen.

På Tromsø Høyres årsmøte lørdag grep Frank Bakke-Jensen ordet i det som har blitt et viktig verdispørsmål. Det var et sterkt følelsesladet oppgjør med intoleranse og trangsyn.

Forsvarsminister Bakke-Jensen, som stilte på møtet som delegat og menig medlem i Tromsø Høyre, brukte taletiden til å fortelle om sin egen reise mot en ærlig erkjennelse av sitt samiske opphav. Han er i dag registrert i Sametingets  valgmanntall. 

Men det har vært en ferd preget av fornektelse og fortielse i hans egen familie i Båtsfjord i Finnmark. At det var sterke samiske innslag i familien, var inntil nylig ikke noe man snakket høyt om. Her setter han ord på modningsprosesser mange nordlendinger har vært gjennom, og vil kjenne seg igjen i.

Av og til er det nødvendig at opinionsdannere setter ned en gjerdepåle. Det Frank Bakke-Jensen gjorde på årsmøtet lørdag, kan vise seg å bli et veiskille for Tromsø Høyre. I motsetning til Jens Johan Hjort, som også målbar liknende synspunkter, er Bakke-Jensen en samlende skikkelse i kommunepartiet.

-Vi er den største byen i den største regionen i Norge. Vi har et særskilt ansvar for å vise verden at vi er inkluderende, sa Bakke-Jensen.

Da forsvarsministeren var ferdig, dirret salen, til sterk applaus. Forhåpentligvis har han bidratt til at Tromsø Høyre har gjort seg ferdige med den meningsløse og ørkesløse diskusjonene om hvor mange samer som var registrert på Tromsøya i 1865.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse