Skjalg Fjellheim beskriver meg som ”den profesjonelle aktivisten og demonstranten som har et sterkt ønske om å plassere seg selv i sentrum”, og får det til å høres ut som en diagnose, som om han kjenner meg eller har intervjuet meg. Men jeg er et vanlig menneske i en vanlig jobb, og mitt engasjement handler ikke om å sette meg selv i sentrum, men å være et talerør for folk i Finnmark, skriver Torill Olsen. Foto: Torgrim Halvari

Et stygt personangrep

I en kronikk av Skjalg Fjellheim med den dramatiske tittelen ”Gerilja i Finnmark” går redaktøren til frontalangrep på meg som person og på saken vi jobber for: Å beholde Finnmark som eget fylke. Jeg vil med dette innlegget rette opp en del misforståelser og feilinformasjon i Fjellheim sitt innlegg.

Det er trist og skuffende at Nordlys, som titulerer seg som landsdelsavis, har en politisk redaktør med et sånt temperament og mangel på gangsyn.

La meg ta det helt grunnleggende først: Jeg og organisasjonen For Finnmark benytter seg av at Norge er et demokrati, dvs. et folkestyre der man blant annet har rett til være uenig med flertallet. Jeg benytter meg også av at vi har ytringsfrihet i dette landet, dvs. at alle mennesker har rett til å ytre seg ved å gi uttrykk for det de mener og ønsker å si noe om. Det er forøvrig også en internasjonal menneskerett.

Fjellheim beskriver meg som ”den profesjonelle aktivisten og demonstranten som har et sterkt ønske om å plassere seg selv i sentrum”, og får det til å høres ut som en diagnose, som om han kjenner meg eller har intervjuet meg. Men jeg er et vanlig menneske i en vanlig jobb, og mitt engasjement handler ikke om å sette meg selv i sentrum, men å være et talerør for folk i Finnmark.

Det gjør jeg uten lønn og på fritiden min sammen med ei gruppe politikere og vanlige folk som nå stifter organisasjonen For Finnmark. Her er lederen Randi Karlstrøm, ikke Torill Olsen, som Fjellheim skriver.

Det er denne gruppen som sammen arrangerer et åpent møte i Vadsø for at folk skal få bruke ytringsfriheten sin. For at de skal kunne si hva de mener om en reform de er tvunget inn i, en reform uten innhold, organisering, ansvar og oppgavefordeling. Husk at 75 % av befolkningen i Finnmark er mot reformen. Og bare for å ha sagt det, For Finnmark vil arrangere flere folkemøter andre steder i fylket.

Fjellheim fortsetter å kritisere meg som person og påstår at jeg vil representere Finnmark, men ikke gjør det.  At jeg ikke vil påvirke prosessen til det beste for Finnmark, og at jeg er inspirert av en demokratisk anarkisme, (”en politisk filosofi som mener staten er uønsket, unødvendig eller skadelig, og som går inn for å fjerne, eller i stor grad minske, alle former for maktstrukturer”). Og sist, men ikke minst, at jeg driver med klagerop og syting og elendighetsbeskrivelser, ord som i politisk retorikk i beste fall kan kalles for hersketeknikker.

Slik skaper Fjellheim et bilde av meg som er helt feil og som oppleves som trakasserende og nedlatende. Som en av Nord-Norges mektigste stemmer velger han å gå til personangrep på et enkeltmenneske som med rette stiller spørsmål med politiske beslutninger som ikke tjener Finnmark og mitt folk.

Det er trist og skuffende at Nordlys, som titulerer seg som landsdelsavis, har en politisk redaktør med et sånt temperament og mangel på gangsyn. Og det kan skremme bort andre viktige stemmer som kanskje kunne tenke seg å delta i en viktig debatt om Nord-Norges fremtid.  

Å være uenig i sak er helt legitimt, å ha offentlige debatter og meningsutvekslinger er viktig og positivt for å få til utvikling og gode løsninger. Men å angripe enkeltpersoner og male et feil bilde av dem og deres meninger i det offentlige rom, det er å plassere dem i en gapestokk.

Det kan jeg ikke finne meg i. Det kan ikke få stå uimotsagt. Derfor må jeg forsvare meg selv. I fremtidige kronikker og saker håper jeg at Nordlys-redaktøren diskuterer og kommenterer sak og ikke person.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse