Annonse
STØRST I TROMSØ: SVs Gunhild Johansen har grunn til å smile. Partiet har styrt Tromsø i fem og et halvt år, og er nå byens største parti.

Et mirakel for SV

SV har manøvrert seg i posisjon som Tromsøs største parti. Det viser en meningsmåling Infact har utført for Nordlys. Dette er oppsiktsvekkende, av flere grunner. Først og fremst fordi SV har styrt Tromsø siden 2015, og samtidig klart å unngå å bli ansvarliggjort for det som ikke har fungert i byen, som jo ikke er rent lite.

Partiet har altså unngått enhver styringsslitasje.  SV har gått under radaren, enten det gjelder eiendomsskatt, en havarert byvekstavtale, overskridelsene på Tromsøbadet, eller den økonomiske elendigheten innenfor helse og sosial.

Når det gjelder helse, har SV hatt ansvaret i snart fem år, gjennom komiteleder Gunhild Johansen i hovedutvalget for helse og velferd.

Men SV har unngått å bli ansvarliggjort for beslutninger de selv har gått i bresjen for. Eller rettere sagt, mangel på beslutninger som kunne rettet opp i sløsing og overforbruk.

Et godt eksempel har vi fått de siste dagene, når den politiske ledelsen i Tromsø blir konfrontert med kaoset ved Kvaløysletta sykehjem.

Her er SVs Gunhild Johansen mer eller mindre helt fraværende. Det er hun som har det politiske ansvaret for sektoren. Men SV ser ikke ut til å bli straffet av velgerne. Kanskje er det fordi administrasjonen og ordfører Gunnar Wilhelmsen fronter saken i offentligheten. Dermed tar han og Ap også eierskap til en sak som har utløst sterk misnøye.

SVs fremste sak i Tromsø har over lang tid handlet om symbolpolitikk, en nesten monoman motstand mot private omsorgstjenester. Denne saken har SV vunnet, og spørsmålet er når partiet skal begynne å levere resultater.

Den radikale venstresida har over årtier hatt et sterkt fotfeste i Tromsø. Avtrykket er først og fremst en ekspansiv offentlig pengebruk, men få spor av en offensiv næringspolitikk.

SV har helt siden 1970-tallet stått sterkt i Tromsø som følge av sterke offentlige institusjoner som universitetet og universitetssykehuset. Det har sikret en jevn tilførsel av velgere. Partiet har hatt sterke profiler i og fra byen, også i nasjonal politikk, med Torgeir Knag Fylkesnes som den siste i rekken.

Fylkesnes er nestleder i SV, og stortingsrepresentanten er populær i hjembyen Tromsø. Det kan være med på å forklare den sterke posisjonen partiet har.

For Arbeiderpartiet må SVs oppslutning være en tankevekker. Arbeiderpartiet ser ut til å få skylda for alt som går som galt, mens SV tar æren for det koalisjonen lykkes med.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse