Annonse

Et svært uvanlig hus

First House utmerker seg altså ved å besitte tung, politisk kompetanse.

I valg kan vi avsette politikere vi ikke ønsker skal styre. Men First House stiller ikke til valg.

Forfatteren Torgrim Eggen skrev en kronikk i VG nylig om hvordan Norge vil utvikle seg de neste 200 år. Eggen spådde der at allerede i 2029 ville det bli dannet en norsk samlingsregjering som besto av First House, NorgesGruppen og tenketanken Agenda. Eggen vil muligens ikke bli noen ny Nostradamus, men han setter fingeren på hvordan særlig First House er svært operative på den politiske arena i Norge.

I VG i går var avisas kronikkplass overlatt til Per Høiby, som er administrerende direktør i nettopp First House. Der skriver han bl.a.: «First House er en del av næringslivet. Det er næringslivets dynamikk og logikk som gjelder i vår hverdag, ikke medielogikken eller den politiske». Argumentet er tynt og virker som en avledningsmanøver   for å tåkelegge det som tydelig er dette kommunikasjonsbyråets «modus operandi». First House har systematisk rekruttert partnere og medarbeidere som er hentet fra den politiske sfæren. Disse har i mange tilfeller sittet i svært sentrale politiske stillinger, både i regjering og på Statsministerens kontor.

First House utmerker seg altså ved å besitte tung, politisk kompetanse. Det er dette, og de politiske nettverkene man har tilgang til, som er deres konkurransefortrinn og de bruker det for alt det er verdt. First House spiller så åpenbart på den politiske arena og det med betydelig tilgang til de indre sirklene i norsk politikk. Ingen andre i kommunikasjonsbransjen eller andre lobbyister er i nærheten av å spille en så politisk påvirkningsrolle som First House. I Tromsø opplevde vi at First House i hemmelighet jobbet for å påvirke beslutninger i kommunestyret som gjaldt strategier om Troms Krafts fremtid. Oppdraget falt åpenbart innenfor First House sine etiske retningslinjer.

I valg kan vi avsette politikere vi ikke ønsker skal styre. Men First House stiller ikke til valg. Det er mer enn underlig hvis ikke Per Høiby forstår det demokratiske problem som virksomheten til First House derfor utgjør når de tar oppdrag som handler om å få et ønsket utfall av politiske prosesser. De jobber i dølgsmål og lar seg kjøpe av interesser vi ikke vet hvem er. Og synes altså selv at dette er helt uproblematisk.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse