Annonse
Håndballtrener Goran Kovacic mener Tromsø fasilitetsmessig kjører en Skoda, mens man i Bodø kan tilby en Rolls Royce. Foto: Anders Mo Hanssen

Et svik mot barna i Tromsø

Lar vi være å ta denne investeringen, blir prisen garantert høyere i andre enden – ikke minst i form av lengre helsekøer når dagens unge blir voksne og aldrende.

«Vi kjører Skoda mens de kjører Rolls Royce», konstaterer håndballtrener Goran Kovacic i THK og Bravo.

Han sammenlikner hallsituasjonen i Tromsø med Bodø. Og for den som måtte være i tvil: Det er Tromsø som henger etter Bodø – og mange andre byer vi liker å sammenlikne oss med.

Enkelt sagt står hallidrettene i Tromsø overfor to store utfordringer:

1) Kapasiteten er sprengt og vel så det i idrettshallene.

2) Hallene forfaller og vedlikeholdsbudsjettet rekker knapt nok til nødreparasjoner.

Etterslepet til vedlikehold er beregnet til svimlende 180 millioner kroner. I 2017 var det satt av stusselige 3,7 millioner kroner. Med slike summer vil etterslepet bare øke i årene som kommer.

Én ting er toppidretten. De som driver med volleyball, håndball, basket og annen idrett på høyt nivå, med tak over hodet, har jevnt over dårligere forhold enn sine konkurrenter andre steder.  

Men den store taperen er barn og unge i vår by. Situasjonen er et svik mot den oppvoksende generasjon i Nord-Norges klart største og raskest voksende by.

Det handler om folkehelsa til barn og unge. Idrett og aktivitet er ikke bare sunt i seg selv. Det er også en arena for sosialisering og en arena som kan forhindre at barn og unge faller utenfor.

Å drive med idrett kan for mange være forebyggende – og holde unge mennesker borte fra rusmidler og usunne miljøer.

Derfor er det alltid en god investering – samfunnsøkonomisk – å bygge idrettsanlegg og ta godt vare på de anleggene vi har. Da tar vi også vare på ungene og ungdommene våre.

Lar vi være å ta denne investeringen, blir prisen garantert høyere i andre enden – ikke minst i form av lengre helsekøer når dagens unge blir voksne og aldrende.  

Hovedansvaret er det Tromsø kommune som har. Idrett og aktivitet for barn og unge, må mye høyere opp på den lokalpolitiske dagsorden i årene som kommer. Og det må bli et vedvarende prosjekt for byens politikere.

Tromsø kommune står til knes i økonomiske utfordringer, men er nødt til å prioritere dette området, ikke bare med politisk vilje, men med penger. I første omgang må potten til vedlikehold økes så det monner. Skikkelig.

Neste steg er å bygge nytt. Her er det heldigvis flere prosjekter på gang: Tromsøbadet, Turnhallen, ny fotballhall på Bjerkaker og TUIL Arena. I tillegg jobber kommunen med å få lyst ut et nytt anbud på Storelvahallen.

Kommunen skal ha ros for sine bidrag til at det bygges nytt. Men inntil det blir bedre, blir det trolig verre. For ingen av de nevnte anleggene står klare på terskelen til en ny, lang vintersesong - og behovet blir ikke mindre i en by som vokser og vokser.

Ungene våre fortjener handling som merkes – nå!

God helg!

 

     

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse