Annonse
MEKTIG MANN: Jens Ingvald Olsen (Rødt) ser ut til å bli en meget mektig mann i Tromsø, hvis vi skal tro de siste målingene.

Et Tromsø i rødt

Å stemme i protest er ingen god idé, oppsummerer sjefredaktør i Nordlys, Anders Opdahl.

I dette bildet bør den lokale fagbevegelsen være en forhandlingspart, og ikke premissleverandør.

17 – 18 prosent oppslutning, på størrelse med Høyre. Legger vi de tre siste meningsmålingene til grunn, seiler Jens Ingvald Olsen og Rødt opp som et styringsparti i Tromsø. Skjer det fordi to av 10 Tromsø-væringer støtter Rødts politikk? Stemmer folk på Olsen? Eller kan det tenkes at de fleste egentlig bare stemmer med ham?

Tar vi en titt på bakgrunnstallene i meningsmålingene vi har gjennomført, er det mye som tyder på at det er det siste som er tilfellet. Jens Ingvald og Rødt henter nye velgere over hele fjøla, fra ytterst på høyresiden, via sentrum, og fra Arbeiderpartiet. Er det slik, at Tromsø er gjenstand for en storstilt kommunistisk oppvåkning? Rett nok står byen frem som en solidarisk kraft i mange sammenhenger, nå også i forbindelse med flyktningkrisen.

Men det er en annen skål, som handler om de menneskelige egenskapene som bor i mange Tromsø-væringer, og ikke om deres politiske legning. Svaret er nok, at mange sier de vil stemme med Jens Ingvald fordi de har mistet troa på Høyre og Ap. De stemmer på ham i mangel på alternativer.

Olsens forsterkede posisjon i Tromsø er først og fremst et produkt av parlamentarismen. Innføringen skapte en ny politisk elite i byen, med nye privilegier. Kommunestyret er svekket som politisk verksted, og Ap i Tromsø har aldri klart å etablere seg som en skikkelig opponent i dette klimaet, og drømmer i stedet om å få overta privilegiene, rett nok med en egen tvist.

I dette landskapet har Jens Ingvald Olsen fått fritt spillerom, og har i offentligheten stått frem som folkets mann i kampen mot både tronen og pængeveldet. Vi vet hvor vi har Jens Ingvald. Ferdig snakka. Og det skal han ha, Olsen, han har vært viktig – og han er viktig. Det er sunt, også fremover, at han beholder en sentral plass i lokalpolitikken. Tromsø trenger en vaktbikkje, og Jens Ingvald er en skikkelig bulldogg. Men trenger vi politikken han og Rødt står for?

Det er nemlig det vi får om målingene står seg helt inn. Jens Ingvald Olsen blir, om han liker det eller ikke, en meget innflytelsesrik person, med et betydelig ansvar. Og da tenker du kanskje. «Til pass for de andre. De kan takke seg selv!».

Hvilket i og for seg er fullt forståelig. Men du skal også vite at denne protesten har en pris. Med et så sterkt Rødt, og et sterkt SV, er resultatet trolig et svakt Ap-byråd, som er nødt til å gi slipp på viktige standpunkt det ellers er bred politisk enighet om i byen. Vi får en annen byutviklings- og samferdselspolitikk enn den folk flest vil ha.

Og det vil påvirke næringspolitikken. Det første Jens Ingvald Olsens kommer med når Nordlys utfordrer ham på dette området, er storstilt satsing på landbasert oppdrett. Alle som er opptatt av å skape verdier, vet at det er en avsporing. Hva tenker Gunnar Wilhelmsen, selfmade sosialdemokratisk kapitalist; superbyråden som skal styre pengesekken hvis Ap kommer i posisjon? Jeg tipper: «Hjelp!» 

For ikke å glemme kommuneøkonomien. Allerede vet vi at Ap i Tromsø har slitt med å opptre uavhengig fra fagbevegelsen. Et sterkt Rødt (og SV) forsterker båndene lokal-Ap prøver å fri seg fra, og partiets løfte om å rydde opp i kommuneøkonomien blir uhyre vanskelig å følge opp. For husk på dette: Norsk økonomi stagnerer, og står kanskje overfor resesjon. Det kommer til å ramme norske kommuner, Tromsø intet unntak. Resultatet er ytterligere behov for kutt og effektivisering, alternativt et enda høyere skatte- og avgiftsnivå. I dette bildet bør den lokale fagbevegelsen være en forhandlingspart, og ikke premissleverandør.

Uansett hvordan du snur og vender på det, handler valget til syvende og sist om politikk. Dersom du er helt overbevist om at Jens Ingvald Olsen og Rødt har de rette løsningene for Tromsø; ja – da gjør du et godt valg. Men hvis det handler om noe annet, hvis stemmen har et element av protest. Vel, da skal du tenke deg meget nøye om, og spørre deg selv: Bringer valget mitt Tromsø, kommunen jeg bor og lever i, frem eller tilbake?

Godt valg!       

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse