Annonse
BY OG LAND: Lena Hamnes er ordførerkandidat for Vågan Ap i høstens kommunevalg. I forrige uke fikk hun besøk av partileder Jonas Gahr Støre. Her de begge under et åpent møte på en kafe i Svolvær. Foto: Øystein Ingebrigtsen/Lofotposten

Et underlig budskap

Partilederens forsøk på å bortforklare konflikter mellom by og land vil bare svekke Ap enda mer.

Arbeiderpartiets største utfordring er at meningsmålingene viser hvordan velgerne i Nord-Norge tviler på om følelsen av avmakt i distriktene ville vært annerledes med Ap i regjering.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var i forrige uke i Lofoten, på besøk hos lokale ordførerkandidater. Der avskrev Støre at det finnes en konflikt mellom by og land i Norge. Støre peker i et intervju med Aftenposten på det han mener er kunstige motsetninger mellom distriktene og en påstått elite i Oslo.

Dette er et underlig budskap fra Arbeiderpartiets leder. Hvis Støre ikke vil ta inn over seg reelle interessemotsetninger mellom sentrum og periferi, har partiet enda større problemer enn det vi hittil har trodd.

Partilederens analyse er til forveksling lik det andre sentrale meningsdannere i Oslo fremmer.  Den er historieløs, og preget av en grunntone der kritikk mot sentralmakten i Oslo blir utdefinert som uopplyst periferipopulisme. 

Realiteten er at vi på en rekke politikkområder, ikke minst i klimapolitikken, ser at skillelinjene mellom Oslo og utkantene blir stadig mer synlige. Det gjelder ikke minst definisjonsmakten i den offentlige debatten. Det er for eksempel helt meningsløst at befolkningen i Nord-Norge nå skal påføres dårlig samvittighet fordi man benytter fly. Nord-Norge har ikke et CO 2-fritt alternativ i form av jernbane, noe som ikke ser ut til å bekymre verken Støre eller andre rikspolitikere nevneverdig.  

Arbeiderpartiets største utfordring er at meningsmålingene viser hvordan velgerne i Nord-Norge tviler på om følelsen av avmakt i distriktene ville vært annerledes med Ap i regjering. Det skyldes jo også at Ap har stilt seg bak forlik med regjeringspartiene i symboltunge saker. Som organiseringen av politiet og nedbyggingen av Forsvarets tilstedeværelse i nord.   

Arbeiderpartiets tilnærming i regionreformen gir også grunn til undring. I stedet for å argumentere for å fylle reformen med innhold, har partiet snakket om reversering. Partiet har vært helt fraværende når det gjelder å presse på for det som faktisk kunne gitt reformen mening - flytting av arbeidsplasser fra Oslo til distriktene. Det virker ikke som om Ap våger å utfordre de sterke strukturene i statsbyråkratiet.

Nylig ble det kjent at sentraliseringen av statlige virksomheter kan få de mest absurde konsekvenser. Nemlig at det etter omorganiseringen av Statens Vegvesen kun er et sted i hele Nord-Norge (Finnsnes) hvor det vil være mulig å ta førerkort for motorsykkel.

Dette kan man trekke på smilebåndet av, men det viser jo behovet for å ta politisk kontroll med de statlige etatene.  I en lederartikkel i Klassekampen, skriver avisens politiske redaktør Bjørgulv Braanen at Ap må ta et oppgjør med den rådende styringsideologien dersom partiet skal kunne gjenvinne troverdighet i distriktene. Det er et godt råd, som vi stiller oss bak.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse