Annonse
NORSK-RUSSISK GRENSE: Grensestasjonen mellom Norge og Russland ved Storskog i Sør-Varanger. Foto: Stian Hansen/iFinnmark

Et underlig budskap

Hva gir størst grunn til bekymring? En mislykket norsk etteretningsoperasjon? Eller at Russland har “full kontroll” i en norsk grensekommune?

Daglig leder i Barentssekretariatet, Lars Georg Fordal, har i en kronikk i NRK Ytring rykket knallhardt ut mot norsk etteretningstjeneste i Frode Berg-saken.

Angrepene fra Fordal retter seg utelukkende mot norske myndigheter. Og ikke mot Russland, som i nesten to år holdt en norsk statsborger som stadig hevder han ikke er spion, bak lås og slå på en trang celle, i et av sine verste fengsler.

Fordal nevner ikke med et ord at Frode Berg ble holdt i varetekt i Moskva i hele 15 måneder, eller at han ble fratatt sivile rettigheter vi i Norge betrakter som opplagte, i tillegg til enhver mulighet til en rettferdig rettssak.

Det er nærliggende å si at Barentssekretariatets leder går langt i retning av å undergrave troverdigheten til norsk etteretningstjeneste. Er eierne, de nordnorske fylkeskommunene, komfortable med det?

Fordal får hvert år midler fra Utenriksdepartementet til norsk-russiske samarbeidsprosjekter. Men Fordal har større ambisjoner enn å drive prosjektsamarbeid. Han ser ut til å ha opprettet en slags tankesmie og har tidligere tatt til orde for å oppheve sanksjonene mot Russland.

Hva synes UD om at Barentssekretariatet åpenbart bekymrer seg mer over norsk etteretning i Russland, enn den russiske etteretningen i Finnmark?Det siste er uhyre omfattende, om vi skal tro Frode Berg, som på sin pressekonferanse kunne fortelle at Russland og FSB har «full kontroll» i Sør-Varanger.

Det er i seg selv en skandale, og spørsmålet er hva norske myndigheter vil gjøre for å beskytte Kirkenes-samfunnet mot massiv russisk etteretningsvirksomhet.

Barentssekretariatet ser ut til å ha et sterkt engasjement når det gjelder norske myndigheters strategier i nord. Men stadig venter vi på at organisasjonen i Kirkenes rykker ut med en bekymring over den massive russiske satsingen på nye våpentyper i nord, for ikke å snakke om hybride operasjoner i våre nærområder.

Det er også besnærende at den største finansiøren av folk-til-folk prosjekter ikke uttrykker mer bekymring for grunnstammen i det opprinnelige Barentssamarbeidet, nemlig de ikke-statlige organisasjonene, som Russland en etter en stempler som 'utenlandske agenter'.

Dette gjelder for urfolksorganisasjoner, LGBT-grupper, miljøgrupper, menneskerettighetsorganisasjoner, ungdomsorganisasjoner og nå sist denne uken; uavhengige journalister og bloggere.

Det er i det hele tatt tankevekkende at mens vi ser et stadig mer ekspansivt Russland som både ruster opp og bryter folkeretten, så velger man i Barentssekretariatet å bruke tiden på norsk selvpisking.

I kjølvannet av Frode Berg-saken har Barentssekratariatet bidratt til å piske opp enda mer forvirring og mistillit mellom sentralmyndighetene og grensebefolkningen. Det kan nok være populært i Øst-Finnmark. Men om denne type retorikk tjener norske interesser i nord, er et ganske annet spørsmål.

De siste årenes utvikling i Russland har også påvirket Barentssamarbeidet. Skal sekretariatet i Kirkenes ha relevans i fremtiden, må det også ta inn over seg disse endringene. Et framtidig folkelig norsk-russisk samarbeid må også ha rom for å ta opp de vanskelige tingene.

Mangfoldet av politisk og samfunnsmessig kontakt, slik Thorvald Stoltenberg i sin tid etablerte det, er neppe tjent med at de som forvalter dette i Kirkenes har fokus på å angripe norske institusjoner, kombinert med servilitet overfor Russland.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse