Annonse
NORSK-RUSSISK GRENSE: Grensestasjonen mellom Norge og Russland ved Storskog i Sør-Varanger. Foto: Stian Hansen/iFinnmark

Et underlig budskap

Hva gir størst grunn til bekymring? En mislykket norsk etteretningsoperasjon? Eller at Russland har “full kontroll” i en norsk grensekommune?

Daglig leder i Barentssekretariatet, Lars Georg Fordal, har i en kronikk i NRK Ytring rykket knallhardt ut mot norsk etteretningstjeneste i Frode Berg-saken.

Angrepene fra Fordal retter seg utelukkende mot norske myndigheter. Og ikke mot Russland, som i nesten to år holdt en norsk statsborger som stadig hevder han ikke er spion, bak lås og slå på en trang celle, i et av sine verste fengsler.

Fordal nevner ikke med et ord at Frode Berg ble holdt i varetekt i Moskva i hele 15 måneder, eller at han ble fratatt sivile rettigheter vi i Norge betrakter som opplagte, i tillegg til enhver mulighet til en rettferdig rettssak.

Det er nærliggende å si at Barentssekretariatets leder går langt i retning av å undergrave troverdigheten til norsk etteretningstjeneste. Er eierne, de nordnorske fylkeskommunene, komfortable med det?

Fordal får hvert år midler fra Utenriksdepartementet til norsk-russiske samarbeidsprosjekter. Men Fordal har større ambisjoner enn å drive prosjektsamarbeid. Han ser ut til å ha opprettet en slags tankesmie og har tidligere tatt til orde for å oppheve sanksjonene mot Russland.

Hva synes UD om at Barentssekretariatet åpenbart bekymrer seg mer over norsk etteretning i Russland, enn den russiske etteretningen i Finnmark?Det siste er uhyre omfattende, om vi skal tro Frode Berg, som på sin pressekonferanse kunne fortelle at Russland og FSB har «full kontroll» i Sør-Varanger.

Det er i seg selv en skandale, og spørsmålet er hva norske myndigheter vil gjøre for å beskytte Kirkenes-samfunnet mot massiv russisk etteretningsvirksomhet.

Barentssekretariatet ser ut til å ha et sterkt engasjement når det gjelder norske myndigheters strategier i nord. Men stadig venter vi på at organisasjonen i Kirkenes rykker ut med en bekymring over den massive russiske satsingen på nye våpentyper i nord, for ikke å snakke om hybride operasjoner i våre nærområder.

Det er også besnærende at den største finansiøren av folk-til-folk prosjekter ikke uttrykker mer bekymring for grunnstammen i det opprinnelige Barentssamarbeidet, nemlig de ikke-statlige organisasjonene, som Russland en etter en stempler som 'utenlandske agenter'.

Dette gjelder for urfolksorganisasjoner, LGBT-grupper, miljøgrupper, menneskerettighetsorganisasjoner, ungdomsorganisasjoner og nå sist denne uken; uavhengige journalister og bloggere.

Det er i det hele tatt tankevekkende at mens vi ser et stadig mer ekspansivt Russland som både ruster opp og bryter folkeretten, så velger man i Barentssekretariatet å bruke tiden på norsk selvpisking.

I kjølvannet av Frode Berg-saken har Barentssekratariatet bidratt til å piske opp enda mer forvirring og mistillit mellom sentralmyndighetene og grensebefolkningen. Det kan nok være populært i Øst-Finnmark. Men om denne type retorikk tjener norske interesser i nord, er et ganske annet spørsmål.

De siste årenes utvikling i Russland har også påvirket Barentssamarbeidet. Skal sekretariatet i Kirkenes ha relevans i fremtiden, må det også ta inn over seg disse endringene. Et framtidig folkelig norsk-russisk samarbeid må også ha rom for å ta opp de vanskelige tingene.

Mangfoldet av politisk og samfunnsmessig kontakt, slik Thorvald Stoltenberg i sin tid etablerte det, er neppe tjent med at de som forvalter dette i Kirkenes har fokus på å angripe norske institusjoner, kombinert med servilitet overfor Russland.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse