Annonse
FADESEN: Byrådsleder Kristin Røymo (Ap) har beklaget den famøse pressemeldingen om kommuneregnskapet både her og der. Men i det eneste organet en byrådsleder svarer for, kommunestyret, fant hun det ikke nødvendig å beklage noen ting.

Et uproduktivt narrespill

I Tromsø har kommunepolitikerne en særlig hang til å bruke tid og krefter på politisk spill av den helt uproduktive sorten.

Om knappe tre måneder er parlamentarismen som styringsform i Tromsø kommune avviklet. Det kommer neppe til å bli arrangert noe sørgetog gjennom byens gater i den anledning.

Om knappe tre måneder er parlamentarismen som styringsform i Tromsø kommune avviklet. Det kommer neppe til å bli arrangert noe sørgetog gjennom byens gater i den anledning. Svært få innbyggere kommer til å gråte seg i søvn og fortvilte tilhengere av parlamentarisme vil neppe fylle lokalavisene med bitre leserinnlegg.

Den parlamentariske babyen som så dagens lys etter kommunevalget i 2011, viste seg nemlig raskt å være et barn som bare de mest svaksynte foreldre kunne elske. Disse foresatte ble i offentligheten kjent som byrådet.

Det mest oppsiktsvekkende ved innføringen av en styringsmodell som åpnet for mer makt konsentrert på få hender, mer lukkethet og en nedbygging av kommunestyrets rolle og makt, var at begge de to største partiene, Arbeiderpartiet og Høyre, syntes dette var en veldig god idé.

Til og med i valgkampen sist høst, etter fire år med byrådets fåmannsvelde og et kommunestyre redusert til politiske evnukker, meddelte Ap at de fortsatt syntes parlamentarisme var en utmerket styreform.

Imidlertid måtte de legge dette standpunktet til side for å oppnå en allianse med SV og Rødt om å styre kommunen i fellesskap. I juni skal kommunen derfor vende tilbake til den gamle formannskapsmodellen. 

På denne ukens kommunestyremøte ble det fra opposisjonen reist mistillitsforslag mot byrådet. Bakgrunnen for mistilliten var den famøse pressemeldingen fra byrådet om kommuneregnskapet.

I stedet for å redegjøre for regnskapsresultatet ble det sendt ut en politisk argumentasjon for å sverte det forrige byrådets styring av kommuneøkonomien. Kort tid etter måtte byrådsleder Kristin Røymo (Ap) krype til korset og beklage fadesen.

Debatten i kommunestyret om mistilliten brakte intet nytt, bare gamle gjentakelser. Og byrådsleder Røymo fant ingen grunn til å beklage overfor det organ hun egentlig skal stå til rette for, nemlig kommunestyret. Hun hadde jo beklaget i en pressemelding og i en høring.

Slik er den dilettantiske tromsøvarianten av parlamentarisme.

I Tromsø har kommunepolitikerne en særlig hang til å bruke tid og krefter på politisk spill av den helt uproduktive sorten. Mistillitsdebatten var bare en ny slik forestilling.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse