Annonse
OSLO-DOMINANS: Finansminister Jan Tore Sanner har satt ned et utvalg som skal vurdere de økonomiske konsekvensene av koronakrisen. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Når Oslo-blikket får bestemme

Regjeringen har tirsdag utnevnt et utvalg som skal se på de økonomiske konsekvensene av korona-pandemien. De skal blant annet vurdere grunnlaget for fremtidens næringsliv, og hvilke bransjer som har behov for omstilling.

Utvalget består av 16 personer, hvorav 12 har tilhold i Oslo eller det sentrale østlandsområdet.  Utvalget har to medlemmer fra Vestlandet, en fra Trøndelag, og kun en person fra Nord-Norge, den delen av landet som er hardest rammet.

Såvidt vi kan se er det kun en person i utvalget som kan sies å representere selve ryggraden i næringsliv og bosetting langs kysten - oppdrett, fiskeri, leverandørindustri. Reiselivet – som ligger med brukket rygg – har ikke fått plass i utvalget.  

Det er et åpent spørsmål hvem som skal ivareta perspektivene til det små og mellomstore næringslivet. Til gjengjeld har finansdepartementet fylt godt opp med sjeføkonomer og nåværende og tidligere bankdirektører i Oslo og omegn.

Finansavisen E24 i Oslo kaller det et «stjernelag». Det er ingen tvil om at de som er oppnevnt til utvalget er kompetente og faglig sterke. Men den geografiske ubalansen er urovekkende. Det er utfordrende når man vet at ståsted, ikke minst geografisk, avgjør hva man ser og hvordan saker vurderes. Ikke minst gjelder det hvordan den økonomiske krisen treffer.

En bredere tilnærming, med større mangfold og ikke minst flere bedriftsledere i direkte kontakt med verdiskapning, hadde styrket legitimiteten. Når Oslo-blikket blir så dominerende i et utvalg som skal gi råd til Erna Solberg og Jan Tore Sanner, bidrar det til å gi regjeringens kritikere rett.  Det forsterker inntrykket av en regjering som vet for lite om Norge, og heller ikke er interessert å vite mer.

Viktige erfaringer om korona-krisen er ganske jevnt fordelt utover landet. Men utvalgets sammensetning, vitner om en regjering som åpenbart mener det meste av kunnskap om næringslivet befinner seg innenfor et nokså lite og begrenset område rundt hovedstaden. Man tar i liten grad innover seg at det fremdeles er slik at tre fjerdedeler av arbeidstakerne i Norge bor et annet sted.

Vi må legge til grunn at de anbefalingene utvalget kommer med også vil bli en del av beslutningsgrunnlaget for hvor Staten selv skal legge til rette i fremtiden, ikke minst når det gjelder infrastruktur. Også i en slik sammenheng kan sammensetningen være problematisk når veien videre skal stakes ut.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse