Kristin Røymos samliv med Rødt og Jens Ingvald Olsen har trolig gjort Ap mindre attraktivt for brede velgergrupper i Tromsø, skriver Nordlys.

Et valg det står respekt av

Når Kristin Røymo trer av som ordfører, kan hun gjøre det etter å ha drevet gjennom viktige veivalg for Tromsø.

Kristin Røymo har varslet nominasjonskomiteen om at hun ikke tar gjenvalg som ordfører i Tromsø.

Røymo har levert en uangripelig begrunnelse som det står stor respekt av. Ordføreren venter barn sammen med sin kone, og ønsker å prioritere familien.

Når Kristin Røymo ikke ønsker å fortsette, må Ap starte jobben med å finne hennes erstatter som listetopp.

Dette handler både om å finne den riktige personen, men mest av alt om politikkens retning for Tromsø Arbeiderparti.

Ap må nå gjenreise seg selv som et tydelig politisk alternativ på venstresiden. De siste årene har Arbeiderpartiet gitt fra seg mye definisjonsmakt til Jens Ingvald Olsen og Rødt.

Det dreier seg om et radikalt kommunistparti, preget av en fundamentalistisk tilnærming på sentrale politikkområder. Rødt har ingen næringslivspolitikk, men i Tromsø har partiet likevel fått vide konsesjoner fra Arbeiderpartiet. Det kan ha ført sentrumsorienterte Ap-velgere over til Høyre.

Vi legger merke til at Arbeiderpartiet og ordfører Ida Pinnerød i Bodø har sagt farvel til samarbeidspartiet Rødt i god tid før valgkampen. Det kan ikke utelukkes at ledende personer i Tromsø Ap er fristet til å gjøre samme grep.

Kristin Røymo har fått mye kritikk, men det er samtidig viktig å huske at hun også har satt fotavtrykk ved å kjempe gjennom viktige saker. Det gjelder ikke minst en byvekstavtale for Tromsø, som gjør det mulig å utvikle et moderne transportssystem i byen. Der Høyre vek unna i en upopulær sak blant velgerne, var Kristin Røymo den som sto med rak rygg i stormen. Når forhandlingene med staten om en avtale verdt milliarder nå skal innledes, er det i all hovedsak Røymos fortjeneste.

Hun har i motsetning til de fleste andre Tromsø-politikere også vært en markant og tydelig stemme i konfliktene rundt Helse Nord og luftambulansetjenesten.

Velgerne fortjener en valgkamp der Ap fremstår som et tydelig alternativ for brede velgergrupper i byen. Vi er redd samlivet med Rødt gjør dette vanskelig. 

Ap vil i valgkampen med rette bli stilt ansvarlig for sin politikk de siste fire årene. Men det må også Høyre bli. For eksempel må byen fortsatt leve med Høyres katastrofale håndtering av ny innfartsvei til byen i forrige periode.  Heller ikke i den pågående luftambulansesaken er det noen grunn til å la seg imponere over Tromsø Høyre.

Det er ingen grunn til at valget om 14 måneder skal bli noen walk-over for Høyre i Nord-Norges største by. 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse