Annonse

Et vanvittig forslag

Et utvalg oppnevnt av Finansdepartementet foreslår å innføre moms på strøm i Nord-Norge. Ifølge utvalget utgjør momsfritaket cirka en milliard kroner i året i inntektstap for Staten.

Dersom dette gjennomføres, vil det være et dramatisk brudd med en ordning som har vart siden 1969, og som har handlet om å utjevne forskjeller i leveomkostninger mellom sør og nord i Norge.

Forslaget har naturlig nok vakt sterke reaksjoner i Nord-Norge. Ordfører i Hadsel kommune, Siv Dagny Aasvik, sier til NRK at et slikt prishopp vil svekke bolysten og gjøre det vanskeligere å rekruttere personell til arbeidslivet i nord.

Ifølge Altaposten kan dette få dramatiske utslag, og føre til 10.000 kroner mer i årlige utgifter for de som bor i Finnmark.

Finansminister Siv Jensen forsøker å berolige med å si at Regjeringen ennå ikke har tatt stilling til forslaget fra utvalget. Hun kaller reaksjonene for «skremselspropaganda».

Vi anbefaler Siv Jensen å legge det vanvittige forslaget i en skuff så raskt som mulig. Utvalget  har ikke har hatt et eneste medlem fra Nord-Norge, men bestått av såkalte eksperter som har det til felles at alle har tilhold i Oslo.

De har fremmet et tonedøvt forslag helt uten politisk forståelse. Det mest oppsiktsvekkende er at utvalget faktisk slår fast at Nord-Norge, selv med momsfritak, har landets høyeste strømutgifter i forhold til husholdningsinntektene. Likevel vil man altså gjøre belastningen enda større for nordlendingene.

Utvalget hevder at den differensierte avgiften er komplisert å forvalte. Men i en høringsuttalelse skriver Troms Kraft at det er kraftselskapene i nord som står for innkrevingen av avgiftene fra sluttbruker. Troms Kraft kjenner seg ikke igjen i utvalgets beskrivelser, og har ikke registrert noen ekstraomkostninger for å håndtere ordningene.

Troms Kraft peker videre på at de tre nordligste fylkene ligger på toppen av forbruksstatistikken målt per innbygger. Finnmarks husholdninger har over 30% høyere strømbehov enn fylker på Østlandet. En oppheving av momsfritaket vil med andre ord slå meget dramatisk ut for familier i Nord-Norge.

Det er klar tale fra Troms Kraft. Det er betryggende at et selskap som er eid av fellesskapet, fronter en viktig sak for både kraftbransjen og befolkningen i nord.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse