Annonse
YRKESFAG: - Valg av yrkesfag åpner for langt flere muligheter enn det stenger, skriver artikkelforfatterne. Foto: Colourbox»

Et viktig familievalg

For arbeidsgivere er ingeniører med fagbrev og praksis fra arbeidslivet ekstra ettertraktet.

I forrige uke gjennomførte Opplæringskontorene for rørleggerfaget i nord (ORIN) og Rørentreprenørene Nordnorsk mesterskap i rørleggerfag. For deltakere, publikum og arrangører var mesterskapet en festdag. Å kunne vise frem sin håndverker-kompetanse i form av et konkret arbeidsstykke er for mange det som skiller yrkesfagarbeidere fra andre fagretninger. Samtidig er yrkesfag mye mer: Det er også inngangen til over 170 mulige yrkesvalg og gir stor fleksibilitet for fremtiden.

Søndag 1. mars er søknadsfristen for videregående opplæring. Tusenvis av 10. klassinger i vår region sitter derfor nå med skolebrosjyrer og søknadsskjema. I hodet surrer det vanskelige spørsmålet: Hva skal jeg bli når jeg blir stor? I bakgrunnen er ofte mamma og pappa som de viktigste rådgivere. For utviklingen av næringslivet i Norge er det viktig at konklusjonen ved flest mulig kjøkkenbord blir at ungdommen skal søke yrkesfaglig utdanning.

Undersøkelser utført av Respons Analyse for Næringslivets Hovedorganisasjon viser at ni av ti foreldre gir sitt barn råd om studie og karrierevalg. To av tre foreldre sier at deres barn lytter til disse rådene, men vet foreldrene nok til å gi sine ungdommer gode råd?

Dagens ungdommer ønsker spennende og interessante jobber med mulighet for fast jobb og karrieremuligheter. Valg av yrkesfag åpner for langt flere muligheter enn det stenger. Med en yrkesfaglig studieretning er det lett å bygge på med studiespesialisering eller følge den såkalte Y-veien til en ingeniørutdannelse ved en høyskole eller universitet. For arbeidsgivere er ingeniører med fagbrev og praksis fra arbeidslivet ekstra ettertraktet.

Tall fra SSB viser at vi i 2030 kan mangle så mange som 30 000 medarbeidere med fagbrev eller svennebrev i Norge. I vår region hvor vi har sterk vekst i havbruksnæring, reiseliv og en kraftig økning i olje og gass-aktivitet vil behovet for fagarbeider være sterkt voksende. Veier skal bygges, hus og næringsbygg skal reises og både etablerte og nye næringer skal utvikles. Det får vi ikke til uten et betydelig løft i antallet som søker og gjennomfører yrkesfag-utdannelsen.

Med dager igjen til søknadsfristen har NHO satt opp ti gode grunner til å velge yrkesfag:

  1. Du skaper noe og ser konkrete resultater av det du gjør.
  2. Du kommer deg raskt ut i jobb.
  3. Du får lønn under utdanning.
  4. Du blir god til å løse problemer og jobbe selvstendig.
  5. Du får ferdigheter slik at du kan utføre arbeid med høy faglig kvalitet.
  6. Du står sterkt om du ønsker å starte egen bedrift.
  7. Du blir attraktiv for norske bedrifter. 
  8. Du kan få ansvar for å håndtere avanserte maskiner. 
  9. Du har over 170 yrker å velge blant.
  10. Du får mange muligheter til å utdanne deg videre. 

Lykke til med det viktige valget!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse