Annonse
MØTESTED TROMSØ: Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide under årets Arctic Frontiers i Tromsø.

Et viktig møtested i Tromsø

Nok en utgave av Arctic Frontiers er over i Tromsø, og det er grunn til å merke seg den rosende omtalen fra den amerikanske ambassadøren i Norge, Kenneth J. Braithwaite.

Han vurdering forteller noe om statusen til Arctic Frontiers som en verdensledende  konferanse for arktiske spørsmål.

Vi noterer oss også den vekten vår egen utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide, legger på møteplassen i Tromsø. Det viser at konferansen har et trygt fundament under skiftende regjeringer.

Vi håper flere merker seg det gode arbeidet som er lagt av direktør Ole Øvretveit og staben ved Arctic Frontiers de siste årene.

De har lyktes med å fornye Arctic Frontiers. Programmet har vært i stadig utvikling,  og grepet med å flytte deler av konferansen fra Universitetet til sentrum av Tromsø, har vært vellykket. Det har skapt en ny dynamikk med debatter og synliggjøring på en annen måte enn tidligere.

Alle gode krefter og fagmiljøer i Tromsø burde støtte opp om denne plattformen, som kanskje er mer anerkjent ute enn her hjemme.

Arctic Frontiers er utvilsomt viktig for nasjonale interesser, og for Tromsø som verdens arktiske hovedstad. Å beholde denne posisjonen er ikke først og fremst viktig for Tromsø, men for Norge. 

Konferansen har hatt suksess med noe så sjeldent som å bringe sammen hele det norske Arktis-miljøet i sin partnergruppe, fra Kirkenes i nord til Bergen i sør.

Miljøer i Nord-Norge som kritiserer Arctic Frontiers for enten å være for vidløftig og internasjonal, eller for å gi akkurat dem for lite synlighet, burde ta et steg ut av egen boble og se et større bilde.

Noen ganger ganger er det bedre å jobbe sammen for en større sak, enn for egen posisjonering. I internasjonal kontekst har vi ikke råd til alenegang. Som utenriksminister Eriksen Søreide pekte på under årets konferanse: Det er stor internasjonal interesse for våre nærområder. Mange land skriver nå arktiske strategier og påberoper seg medbestemmelsesrett i nordområdene.

Den andre store internasjonale Arktis-konferansen, Arctic Circle på Island, er kjent for å bringe inn Kina som aktør i Arktis. Et Kina som liker å presentere seg selv som en ‘Arktis-nær stat’.

I en slik situasjon bør man støtte opp om aktører som jobber strategisk for at vi i Norge og Nord-Norge faktisk er i førersetet.

Da får det heller være mindre viktig at man ikke fikk en talerstol der selv. Eller at talerlisten ikke domineres av «våre egne».

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse