Annonse
Line Miriam Sandberg (bildet) ble lørdag valgt til ny leder i Troms FrP, etter at Geir Arne Winther trakk seg etter ti år som leder i fylkespartiet. Foto: Ola Solvang

Veivalg for Troms FrP

Med valget av Line Miriam Sandberg har FrP fått en dyktig fylkesleder, med bredt politisk nettverk og innsikt i politiske prosesser.

Line Miriam Sandberg fra Lenvik har blitt ny leder i Troms FrP. For FrP kan dette trolig være et godt grep for å få fylkespartiet på rett kjøl.

På årsmøtet i Tromsø denne helga ble det tegnet et bilde av et parti som har ligget nede for telling i Troms. Striden mellom ulike fløyer har lammet partiet. Den har pågått lenge, med uforsonlige konflikter, der også medlemsmassen blir stadig mindre.

Særlig skadelig var saken da et enstemmig fylkesstyre nylig vedtok å frata Anni Skogman medlemskapet. Behandlingen av FrPs tidligere varaordfører i Tromsø, som i tillegg er kreftsyk, opprørte svært mange både i og utenfor FrP.

Samtidig har FrP i Troms over tid mistet fokus på det viktigste, nemlig politikken og politiske resultater.

Et velfungerende fylkesparti i FrP er viktig for innbyggerne i Troms. Det skyldes at partiet har regjeringsmakt, og at fylkespartiet er en viktig kanal for å påvirke politiske beslutninger, ikke minst i den viktige samferdselspolitikken, en kjernesak for FrP.

For Troms er det derfor avgjørende at partiet har lokale og regionale tillitsvalgte som har nasjonale nettverk, og nyter respekt i det sentrale regjeringsapparatet.

Line Miriam Sandberg er en slik politiker. Hun er både dyktig og hardtarbeidende, og hun har bred politisk erfaring med innsikt i politiske prosesser. For FrP bør det utelukkende være positivt at hun nå ønsker å ta på seg jobben med å bygge opp fylkespartiet igjen.

Håpet for FrP er altså at fylkesårsmøtet skal representere et vendepunkt for partiet i Troms. Da må imidlertid trenden på meningsmålingene snus før valget.

Når FrP gjør det dårlig på meningsmålinger i Troms, skyldes det selvsagt ikke bare personkonfliktene som har blitt eksponert i mediene over lang tid. Dette handler også om politiske saker som flyseteavgift og dieselavgift, som berører folk på en helt annen måte i distriktene enn i byene sørpå.

I tillegg kommer Forsvarets Langtidsplan med flyttingen av Hærens hovedbase for helikoptre fra Bardufoss, som på ingen måte er noen god sak for FrP i Midt-Troms og Innlandet i fylket.

Dessuten vil det det være alvorlig for FrP – som styrer samferdselsdepartementet -  om partiet nå ikke får på plass en bompengefri innfartsvei til Tromsø.  Her har partiet i flere år skrudd forventingene høyt i inneværende stortingsperiode. Det gjelder både lokale og nasjonale FrP-tillitsvalgte. Alt annet enn en ny innfartsvei høyt oppe i Nasjonal Transportplan vil være en stor fiasko for FrP.

For tromsøværingene handler det ikke om valg av trase på østsida eller vestsida, de vil bare ha veien bygd. Saken er viktig for hele regionen, ikke bare storbyen Tromsø, der situasjonen naturligvis er ekstra ille for innbyggerne i Ramfjord.

Uten ny bompengefri E 8, kan det ved høstens stortingsvalg bli langt mellom FrP-velgerne i Nord-Norges klart største by.

Her tror vi Line Miriam Sandberg, med sin politiske tyngde og erfaring, kan være med å overbevise partiledelsen om at E 8 må bygges nå, og at det ikke vil finnes troverdige unnskyldninger for å skyve den ytterligere ut i tid. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse