Annonse
22. juli er en dag å sende varme tanker og gi støtte til ofre, etterlatte og andre som har opplevd terror, enten det er her i Norge, storbyer i og utenfor Europa og steder der krig og vold ødelegger liv og livsgrunnlag. Foto: NTB Scanpix

Et vondt minne

Tiden leger ikke alle sår. Men den kan hjelpe oss å komme videre.

Fem år etter 22. juli-terroren er fortsatt minnene og smerten tung å bære.

Sårene etter det fryktelige som skjedde i Oslo sentrum og på Utøya har på ingen måte grodd. Kanskje gjør de det aldri. I hvert fall kommer det til å ta svært lang tid. Vi vil aldri glemme den forferdelige dagen.

Den er en påminnelse om hvilke grusomheter terror kan påføre uskyldige mennesker i et fredelig og demokratisk samfunn. Det så vi i Norge for fem år siden. Seinere har terror rammet blindt flere andre steder i verden, som i Istanbul, Paris, Brussel, Orlando og Beirut. Og for bare ei uke siden ble nye ofre meid ned av en lastebil på den idylliske strandpromenaden i Nice.

Terroren prøver gjerne å ta på seg religiøse, politiske og militære masker. De ansvarlige har ulike begrunnelser for sine handlinger. Men dens egentlige ansikt og hensikter lar seg aldri skjule, enten det bæres av Anders Behring Breivik eller IS-inspirerte mordere og bødler. Det er drap, lemlestelse og ødeleggelser.

22. juli er en dag å sende varme tanker og gi støtte til ofre, etterlatte og andre som har opplevd terror, enten det er her i Norge, storbyer i og utenfor Europa og steder der krig og vold ødelegger liv og livsgrunnlag.

 Gjørv-kommisjonen, som ble opprettet for å gi en samlet framstilling av det som skjedde i regjeringskvartalet og på Utøya, påpekte flere alvorlige mangler i vår kriseberedskap. Kommisjonen kom med viktige anbefalinger til forbedringstiltak. Både den forrige regjeringen og den nåværende har fulgt opp flere av anbefalingene, men fortsatt gjenstår også mye.

 

 Et av de viktigste tiltakene som lar vente på seg er et nasjonalt beredskapssenter i Oslo, der politiets helikoptertjeneste, beredskapstroppen og hundetjenesten skulle samles. Den rødgrønne regjeringen presenterte planer for et slikt senter. I et intervju med VG tar statsminister Erna Solberg selvkritikk for at planene fremdeles ikke er konkretisert, og sier forgjengernes forslag ikke var godt nok. Hun medgir at det fortsatt kan ta noe tid før noe skjer. Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik beskylder regjeringen for trenering. Politikere som kjekler og skylder på hverandre, vekker aldri tillit. Når det skjer i et spørsmål som er så vondt for vårt land som 22. juli, er det i tillegg både pinlig og forkastelig.

Minnene om 22. juli blir aldri borte, og sårene vil neppe forsvinne. Da handler det om å håndtere tilværelsen med de skavankene vi har fått – som samfunn og som enkeltpersoner.

Tiden leger ikke alle sår. Men den kan hjelpe oss å komme videre.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse