Annonse
LEDET AN: Kommunestyrepresentant Brynjar Saus ledet an i Ap-opprøret mot Arctic Center, og vant. Nå får han ros av Stein-Gunnar Bondevik. Foto: Yngve Olsen

Det er ganske fantastisk å klare å få til et møte på forsvarlig vis, med så mange

Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys var ikke nådig i sin kritikk av Arbeiderpartiets siste behandling av Arctic Center-saken. Det må man ha forståelse for, Fjellheim har brukt mye krefter på å få senteret realisert, det er naturlig at han er skuffet. Det er likevel på sin plass å gi en alternativ framstilling av møtet Fjellheim refererte til.

Jeg var til stede som representant for mitt arbeiderlag, Forum. Det samme var folk fra arbeiderlagene i Tromsdalen, Sentrum, Håpet, Universitetet, Sommarøya, Sjursnes og mange flere. I alt 77 stemmeberettigede medlemmer brukte fire timer på en torsdag kveld til å debattere og stemme over denne ene saken. Vis meg et eneste parti i Tromsø som har slikt engasjement og slik bredde i sitt politiske arbeid. Sånn går det også an å se det.

Fjellheim fokuserer på at det var kaos. Vel, det er en pandemi ute og går, vi var nødt til å få med alle 77, pluss en hel del uten stemmerett, og presse (møtet var åpent, dette er ingen selvsagt ting i alle parti), til sammen over 90 personer. Folkene som møtte var i alle aldre, fra 18 til 80, minst. Det er ganske fantastisk å klare å få til et møte på forsvarlig vis, med så mange. Sånn går det også an å se det.

Den politiske redaktøren peker på at det er splittelse i Arbeiderpartiet, vekst mot vern. Ja, det stemmer. Men dette er ikke en Ap-konfilkt; det er et globalt kjennetegn for vår tid. På ni år skal vi kutte utslippene våre med over femti prosent. Det innebærer enorme omveltninger, samtidig som vi må ha noe å leve av. De parti som ennå ikke har tatt dette paradokset inn over seg, er trolig for sent ute. Arbeiderpartiet har tatt ledelsen og står nå midt i denne debatten, med støyen det medfører. Men det må til, ferden mot den gylne middelvei vil bli smertefull. Sånn går det også an å se det.

Den harde kritiker i Rådhusgata gjør et poeng av at 19 av de 77 kom fra AUF. Han mener også å vite at alle stemte imot. Det kan så være, avstemmingen var hemmelig. Men i mine øyne var det altså slik at det var 19 unge mennesker til stede som hadde brukt tid på å sette seg inn i en komplisert sak, og som brukte ytterligere fire timer av kvelden på å delta i et møte med oss gamlinger. Det er dessuten slik at dersom 19 av 77 var under 25 år, så var denne aldersgruppen sånn høvelig riktig representert. Hvordan er aldersfordelingen i andre parti? Sånn går det også an å se det.

Det gjøres også et poeng av at AC er ønsket av et flertall i byen. Men trolig er det et enda større flertall som ønsker at vi skal ha politikere som setter seg grundig inn i saker, og legger kunnskap, samvittighet, politisk program og politisk overbevisning til grunn for sine standpunkt – ikke meningsmålinger. Uavhengig av hvilket ståsted man selv har, burde det ikke være så vanskelig å oppøve en respekt for den jobben den unge kommunestyregruppa i Ap har gjort, og det mot de har utvist ved å stå for sitt syn. Det lover godt for fremtiden. Sånn går det også an å se det.

Så er jeg enig med Fjellheim i at det må arbeides for større politisk forutsigbarhet for næringsliv og annet liv. Arbeiderpartiet har både støtte til AC og reduserte utslipp i samme program, sånn kan man ikke holde på i lengden. Jeg var også en av kritikerne da Ap hoppet på et forslag om forbud mot åpne merder i kommunen. Det må arbeides med næringsforståelsen. Samtidig må alle, også næringslivet, forstå at vi er i en ny tid.

I denne tiden er det mye som ikke gjelder lenger.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse