Annonse
Spørsmålet går til Cecile Myrseth, Martin Henriksen, Kent Gudmundsen, Per Willy Amundsen, Sandra Borch, Torgeir Knag Fylkesnes, Runar Sjåstad, Ingalill Olsen, Bengt Rune Strifeldt, Geir Adelsten Iversen, Frank Bakke-Jensen og deres vararepresentanter. Kunne det være en tanke å møtes å finne ut hva dere er enige om på vegne av den landsdel dere representerer? Kunne det også være en ide å opprette en dialog med Sametinget?

Hva vil dere - hva står dere for?

Jeg tror det er mange her nord som er lei av skulderklapp av typen «det går jo så bra der oppe»

Hva nå, dere som skal representere den arktiske regionen Troms og Finnmark i Nasjonalforsamlingen? Nå søker dere sammen i det trygge selskap hos partikameratene i moderpartiet i skjønn enighet om at vår politikk er den beste, vi vant. Eller, vi gikk på en smell, men vi skal komme sterkt tilbake. Slikke sår eller triumfere, klappe hverandre på skuldra, vi vet best, vi skal bygge landet.

Men dere – åtte menn og tre kvinner fra fem forskjellige partier, dere har noe til felles. Dere representerer den nye arktiske regionen, det nye Nord-Norge, Arctandria. Dere har forpliktelser som er større enn å være lojal mot ledelsen i hovedstaden. Dere er valgt for å stå opp for oss, vår vilje, våre ønsker, håp og drømmer. Vi som bor i nord.

Vi ønsker større rett til å bestemme over egne ressurser. Det gjelder den enorme rikdommen utenfor kysten og i Barentshavet og milliard- kapitalen i laksemerdene i fjordene. Det gjelder eiendomsretten til eget landområde, for eksempel Nordkapp.

Det gjelder Nordnorgebanen, som alle ønsker, men ikke alle krever.

Hvordan løfte Norges mest spennende landsdel, den arktiske regionen inn i framtida?

Spørsmålet går til Cecile Myrseth, Martin Henriksen, Kent Gudmundsen, Per Willy Amundsen, Sandra Borch, Torgeir Knag Fylkesnes, Runar Sjåstad, Ingalill Olsen, Bengt Rune Strifeldt, Geir Adelsten Iversen, Frank Bakke-Jensen og deres vararepresentanter. Kunne det være en tanke å møtes for å finne ut hva dere er enige om på vegne av den landsdel dere representerer? Kunne det også være en ide å opprette en dialog med Sametinget?

Ofte er det blitt sagt og skrevet; politikerne fra Troms og Finnmark samarbeider ikke på vegne av fylkene de kommer fra, de er først og fremst lojal til sin egen sentrale partiledelse. Den nordligste landsdel blir dermed overhørt og oversett. Mange politikere fra nord har gjort en god jobb i enkeltsaker, men de store felles løft savnes.

Det finnes andre samfunnsaktører her nord som har beskrevet hva dette handler om. Festspilldirektør Maria Utsi har satt ord på dette, også her i Nordlys.

Vi fortsetter å bekrefte fortellingen om nord som er skapt fra utsiden, skriver hun. «Derfor utfordrer vi sjelden eller aldri vår plass i det nasjonale bildet. Vi avfinner oss og sitter stille i båten». Mye har endret seg, men mye gjenstår. «For det å ha makt og rett til på definere seg selv er grunnleggende… Politikere som tror på nord og som skjønner at framtidas fortellinger må skapes av oss sjøl, ikke bygges av forhåndsdefinerte bilder fra sør».

Som festspilldirektør er Maria Utsi også på god vei til å sette handling bak sine målsettinger. Her må det jo være inspirasjon å hente, eller hva sier dere folkevalgte kvinner og menn fra nord?

Valget er nå analysert og kommentert, forklart og bortforklart, i mediene. Nordlys har gjort det tydelig og usminket. Hvordan kunne Arbeiderpartiet, som har den største, erfarne, rikeste og muligens mest kunnskapsrike organisasjonen, bomme så grundig på sin valgkampstrategi? Det er underlig. At velgerne ikke kjente partiet igjen, det begynte allerede med Gahr Støres lefling med Kristelig Folkeparti. Så kom valgkampen, hvor man krise-betegnet en bunnsolid økonomi med stigende sysselsetting. Det trodde ikke folk på. Og så begynte partiet å stille spørsmål til sine egne beslutninger, for eksempel forliket om Forsvarets framtid. Og når det gjelder regionreformen, så ombestemte partiet seg, og tutet med Senterpartiet. I fiskeripolitikken lot man Sosialistisk Venstreparti være et tydelig alternativ til Per Sandberg og Fremskrittspartiet.

Arbeiderpartiet var ikke på banen, velgerne kjente ikke partiet igjen. I Nord-Norge gjør det ikke saken bedre at han som satte nordområdene på kartet, Jonas Gahr Støre, virker utydelig og lite til stede i de spørsmål som handler om landsdelens framtid. Arbeiderpartiets katastrofevalg i nord var uunngåelig.

Vel, nå er dette historie. Nå skal vi se framover. Og jeg tror det er mange her nord som er lei av skulderklapp av typen «det går jo så bra der oppe». Derfor tror jeg også at de 11 kvinner og menn som er valgt av oss kommer til å bli fulgt nøye av nordnorske medier.

Hva gjør dere, hva står dere for?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse