Annonse
EU I KRISE: Fjorårets valg til Europaparlamentet viste med all tydelighet at det er lang vei fra Brussel og ut til Europas velgere. Stemmesedlene ble i stor grad brukt til å stemme inn representanter og partier som er motstandere av EU og euroen. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

EU og euroen under press

Nå antar misnøyen fra både politiske eliter og folkeflertallet i økonomisk kriserammede EU-land form av nytt spøkelse som vandrer gjennom Europa – nasjonalismens spøkelse.

Det oppsiktsvekkende trekket i det politisk slaget som nå utspiller seg i Europa, er at de venstrepopulistiske kreftene har overtatt den høyreekstreme retorikken.

De neste månedene kan mye skje i den historiske kampen om det europeiske prosjektets fremtid. Etter valget i Hellas og det venstrepopulistiske partiet Syrizas valgseier, brer det seg nå en bevegelse i flere land i Europa, etter mønster fra de greske velgernes opprør mot sine politiske aristokratier og deres vanstyre av landet de siste 40 år.

I stedet valgte de et parti, Syriza, som har lovet gull og grønne skoger til grekerne, men som har liten sjanse til å holde de voldsomme løftene.

I Spania ser vi nå det samme opprøret mot de politiske elitene. Det venstrepopulistiske partiet her har god grobunn for vekst i folkeflertallets enorme misnøye.

Hver fjerde spanjol er uten arbeid og blant de unge er arbeidsledigheten i mange regioner opp mot femti prosent. Spania er i ferd med å miste nesten en hel generasjon ungdom. Mange er tvunget til å emigrere til andre land for å kunne forsørge seg selv og ha håp om en fremtid. Dette skjer også i mange andre land innenfor EU.

I mange år har det vært de høyreekstreme kreftene som har ført en innbitt kampanje mot EU og den felles valutaen i eurosonen. Det oppsiktsvekkende trekket i det politisk slaget som nå utspiller seg i Europa, er at de venstrepopulistiske kreftene har overtatt den samme retorikken.

Kampen mot Angela Merkels harde hånd overfor landene som har levd herrens glade dager i årevis på oppsvulmede lån og elendig budsjettdisiplin, er blitt transformert til et opprør mot EU og euroen.

Merkel har i mange år innenfor EU hatt posisjonen som den myndige leder for hele Europa og utfordret både franske og italienske maktpolitikere. De har alle måttet bøye seg for den jernharde tyske kansleren. 

Nå antar misnøyen fra både politiske eliter og folkeflertallet i økonomisk kriserammede EU-land form av nytt spøkelse som vandrer gjennom Europa – nasjonalismens spøkelse. I Haag, Paris, Roma, Madrid og Athen går nå diskusjonene om å bryte ut av euroen og det knallharde finansregimet som Merkel har tvunget gjennom i EU-landene.

Selve ideen om unionen knaker i sammenføyningene. Misnøyebølgen som nå reiser seg i mange land, kan få dramatiske konsekvenser for en hardt prøvet europeisk union.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse