Annonse
Erna Solberg og lokale høyrefolk sier stadig at skattekutt betaler for seg selv fordi de gir økte skatteinntekter. Det er en økonomisk voodoo-teori som har blitt avvist gang på gang, i land etter land, skriver Martin Henriksen (Ap). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Eventyrstund med Høyre

Har høyrefolk magiske evner, eller har de bare blitt vanvittig gode på eventyrfortelling?

Nå må andre ta regninga etter at regjeringa har brukt penger som fulle høyrefolk. Framover må det prioriteres.

I denne valgkampen har jeg stilt meg særlig to spørsmål:  Har høyrefolk magiske evner, eller har de bare blitt vanvittig gode på eventyrfortelling? Og hva skal de kutte i for å få råd til skattekuttene sine?

Erna Solberg og lokale høyrefolk sier stadig at skattekutt betaler for seg selv fordi de gir økte skatteinntekter. Det er en økonomisk voodoo-teori som har blitt avvist gang på gang, i land etter land. Du finner knapt en økonom som sier seg enig med dem.

Likevel gjentar høyrefolk i debatt etter debatt at regjeringens skattekutt har gitt økte skatteinntekter. Skattene er kuttet med 18 milliarder, likevel har skatteinntektene økt med 65 milliarder som kan brukes til alt man kan tenke seg. Magisk, ikke sant?

Vel, i samme periode har utgiftene økt med 236 milliarder kroner - 3,5 ganger så mye. Skatteinntektene er altså ikke i nærheten av å holde tritt med utgiftene. Regjeringens løsning? Øse ut stadig mer oljepenger. På bare fire år har regjeringen brukt 250 oljemilliarder mer enn i forrige periode og økt budsjettunderskuddet med 45 prosent.

De fleste ser at dette ikke er bærekraftig. Regjeringa har smurt sine budsjetter med oljepenger, heller enn å ta tøffe prioriteringer. De har gitt skattekutt og tømt sparegrisen samtidig. Regninga sendes videre til de som kommer etter. Det kan vi ikke fortsette med. Fra neste år må oljekrana i statsbudsjettet skrus igjen hvis vi skal ha penger til pensjoner i framtida.

Dette påpeker landets ledende økonomier til stadighet, senest i Dagbladet 23.august. Handlingsrommet, altså pengene en kan bruke på skole, helse, eldreomsorg og så videre, blir langt mindre i årene framover. Skattekutt er en utgift, og reduserer handlingsrommet. Vi har i tillegg færre i jobb i Norge nå enn for fire år siden, som gir oss mindre inntekter og større utgifter.

Hvorfor forteller likevel landets statsminister dette eventyret? Jo, for å skape et inntrykk av at man ikke må prioritere mellom skattekutt og velferdsøkninger. At man har råd til alt. At man kan love mer til alle uten at det går på bekostning av noen. Det er selvsagt beleilig, men det er vanvittig feil.

Nå må andre ta regninga etter at regjeringa har brukt penger som fulle høyrefolk. Framover må det prioriteres.

Ap har vært klare på at vi sier nei til nye skattekutt, og vil øke pengebruken på velferd med 15 milliarder gjennom et mer rettferdig skattesystem. Tre av fire vil få om lag uendret eller lavere skatt med Aps opplegg. De høyeste inntektene må betale mer inn til spleiselaget.

Det store spørsmålet, som Erna Solberg for all del vil unngå, er følgende: Hvem må betale regninga når Høyre skal gi milliarder i skattekutt til de fem prosent rikeste i Norge?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse