Annonse

Exit for Heitmann?

Tromsø Arbeiderparti virker ikke som et trivelig sted å være.

Arbeiderpartiets gruppeleder i Tromsø, Jarle Heitmann, har søkt en stilling ved Universitetet i Tromsø.

Det må sees i lys av at Heitmann ikke har noen jobb å gå til når denne kommunestyreperioden er over. I 2023 kan det være at han står uten arbeid, og det er naturlig at han har et ønske om å sikre seg og egen familie økonomisk.  

Heitmann understreker også at han trakk seg tidlig i prosessen ved UiT når det som opprinnelig var lyst ut som en fast stilling, ble gjort om til et engasjement.

Han har vel dessuten liten grunn til å være begeistret for at hele søkerlisten plutselig er ute i det fri hos iTromsø. Det har potensial til å skade hans nåværende arbeidssituasjon.

At Heitmann tenker seg noe annet enn politikk, må også sees i lys av at han har stått i flere tøffe stormer den siste tiden. Han kjenner nok på at mye negativ omtale og kommentarer kan ha en høy pris, og at det er belastende å være en offentlig person.

Men når Heitmann søker seg bort fra rådhuset, må han likevel være forberedt på at det blir forstått med bakgrunn i de interne forholdene i Tromsø Arbeiderparti. Der virker det ikke veldig trivelig for tiden.

Det er tross alt lenge til 2023, og når Heitmann søker en jobb, må han ha sett for seg en rask exit som gruppeleder. De færreste kan nemlig starte hos en ny arbeidsgiver med å be om permisjon.

Det er uansett uvanlig at en gruppeleder for et posisjonsparti ønsker seg bort, og særlig at det skjer under ett år inn i en ny valgperiode.

Heitmann stilte seg i fjor til disposisjon for å bli ordførerkandidat, men ble utkonkurrert av Gunnar Wilhelmsen.

I saken om Arctic Center var det Heitmann som gikk seirende ut, på bekostning av et reiselivsprosjekt som Gunnar Wilhelmsen har jobbet med i mange år som forretningsmann. Saken avdekket også en dyp splittelse om politiske retningsvalg i Tromsø Arbeiderparti.  

Nylig ble det også avdekket at kunstprosjektet Salt likevel ikke etablerer seg i Tromsø. Heitmann måtte ta selvkritikk for mangel på kommunikasjon fra kommunens side.

Da Wilhelmsen tiltrådte som ordfører, var hans vurdering at han trengte Heitmanns erfaring i en kommunestyre med mange unge representanter. Han var tross alt også gruppeleder under den forrige ordføreren, Kristin Røymo.

Men samarbeidsklimaet mellom de to har ikke vært det beste. Heitmann har lang politisk erfaring. Wilhelmsen har ingen, men han klare meninger om hvordan ting skal gjøres. Fra næringslivet er han vant til å få det som han vil med kort vei fra ide til gjennomføring.

I Wilhelmsens omgivelser kan det fort bli krevende når en kultur fra næringslivet blir forsøkt omsatt i en kommunal organisasjon.

Etter at Heitmann så tydelig har demonstrert at han ønsker seg bort, er det naturlig at det blir stilt spørsmål om han er den rette til å lede Ap-gruppa fremover.  En gruppeleder som ønsker seg bort, risikerer svekket tillit.

Har han det riktige fokuset i en krevende jobb for et parti som sliter med fallende oppslutning? Men finnes det noen som vil ta over? Det er bare partiet selv som kan gi et svar på.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse