Annonse
NED FRA LISTETOPPEN: Etter 25 år som Rødts ledende politiker i Tromsø, slipper Jens Ingvald Olsen nå andre og yngre krefter til.

Den røde vaktbikkja i Tromsø

Jens Ingvald Olsens tid som frontfigur for Rødt i Tromsø er over.

Etter nærmere 20 år som den ledende politiker for Rødt, tidligere RV, overlater Jens Ingvald Olsen førsteplassen til yngre krefter.

Bendik Woie blir toppkandidat for Rødt ved neste års kommunevalg i Tromsø, en posisjon Jens Ingvald Olsen har hatt uavbrutt siden 1999. Olsen, som har vært fast kommunestyrerepresentant siden 1995, rykker ned til fjerdeplass på lista.

Selv om det er en mulighet for at Olsen blir valgt inn nok en gang, er dette et signal om at en æra i Tromsø-politikken nærmer seg slutten.

Den gamle bygningsarbeideren Jens Ingvald Olsen har vært en av Tromsøs mest synlige politikere gjennom to tiår.

Alle byer trenger en stødig vaktbikkje, og Olsen har fylt rollen med glød og troverdighet, fra sitt ståsted på ytterste venstre fløy. Det er oppsiktsvekkende at en kommunist fra et revolusjonært parti med en gammel fascinasjon for totalitære regimer, og som i tillegg vil avskaffe markedsøkonomien i Norge, har oppnådd å bli populær langt utenfor eget parti.

På mange måter var OL-saken Jens Ingvald Olsens gjennombrudd. Da Tromsø i perioden 2003 til 2008 sendte to søknader om å arrangere Vinter-OL, var han en hissig og velinformert kritiker.

Man må kunne si at Olsen har vært best i opposisjon. De siste fire årene har han vært en del av den politiske makten i Tromsø, gjennom samarbeidet mellom SV, Rødt og Ap. Her har han blitt angstbitersk i sitt forsvar av alle beslutninger og retningsvalg som kommer fra ordførerens kontor. Derfor har det heller ikke kommet til et brudd med Ap, til tross for indre spenninger. Olsen har vært lojal mot prosjektet, og kan feire flere politiske seiere. Som for eksempel kommunens veivalg når det gjelder privat omsorg.

Men makten har sin pris. Olsen har blitt en forsvarer av uansvarlig kommunal pengebruk, som han tidligere ville ha slått ned på med hard hånd. Det er en ny og overraskende utgave av politikeren som gjennom mange år har vunnet respekt og tillit i brede lag av folket og på tvers av politiske skillelinjer.

Han har i sum markert seg som en uredd og dedikert folkevalgt, som har vært ekstremt saksorientert. Er det noe man kan være trygg på, så er det at Olsen alltid stiller forberedt til møtene. Og det har hendt at han har satt journalister i forlegenhet fordi han kanskje har gjort gravejobben media burde ha gjort.

Olsen har vært viktig for den politiske hygienen og lokaldemokratiet i Tromsø.  Hvis vi ikke hadde en Jens Ingvald Olsen, måtte vi nesten ha funnet ham opp.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse