Annonse
GIKK AV: Per Sandberg har trukket seg som fiskeriminister, og blir erstattet av Harald Tom Nesvik, også han fra FrP. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

Exit Sandberg

Som fiskeriminister fremsto Per Sandberg som en salgsagent for laksenæringen, skriver Nordlys på lederplass.

Dovre har falt. Per Sandberg ble til slutt tvunget til å gå av. Men hvordan var han egentlig som fiskeriminister?

Først og fremst var han fullstendig blank når han kom inn på feltet.

-Vi har fått en fiskeriminister som ikke vet fram og bak på en fisk, som en fiskekjøper i Tromsø sa det da Frp’s nestleder ble utnevnt i desember 2015.

Kanskje var det derfor Sandberg, raskere enn noen fiskeriminister før ham, ble husvarm hos lobbyapparatet til kapitalsterke kvotebaroner og investorer, både i lakseoppdrett og hvitfisknæring.

Sandberg forsøkte heller aldri å skjule at han følte seg hjemme hos de mektigste i næringen.  Det var aldri noen tvil om han så på seg selv som en salgsagent for laksenæringen.

Sandberg gikk til knallharde angrep på kunnskap, vitenskap og empiri. Forskere som advarte mot miljøproblemene ved oppdrett fikk passet påskrevet.

Og hvem husker ikke hvordan han selv foreslo å bruke sin private e-post i kommunikasjonen med en kjent lakselobbyist.

Det som nå feller ham er det samme modus operandi, en tilbøyelighet til å kutte svinger når regelverk skal håndheves.

Sandberg ble umåtelig populær blant de med penger og makt. Der blir han savnet. Aldri har Norge hatt en fiskeriminister som sto lengre fra folk flest.

Han manglet fullstendig evnen til å legge øret til bakken og lytte. Så galt ble det, at selv Frp-folk fra Finnmark dro på partiets landsmøte for å protestere mot en statsråd som ga storkapitalen fritt leide på bekostning av kystfolket.

Nå er Sandbergs dager som statsråd over. Hans mangel på dømmekraft og impulskontroll ble til slutt så omfattende, at det truet med å ta statsministeren med seg i fallet.

Nå kommer liberalisten Harald Tom Nesvik susende inn fra Ålesund for å ta over som fiskeriminister. Det er absolutt ingen grunn til å forvente noe taktskifte. Nesvik kommer rett fra jobb i et rederi som er størst i verden på transport av oppdrettslaks.

Regjeringen vil fortsatt være på kollisjonskurs med folk langs kysten, særlig i Nord-Norge Det vil handle om å konsentrere eierskap og privatisere felles ressurser.

Det gjør ikke behovet for å følge med den nye fiskeriministeren mindre. Men det vil forhåpentligvis handle om politikken Nesvik blir ansvarlig for, ikke hans feriereiser.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse