Annonse
ENSLIG KVINNE: Gitta Jønsson ble valgt inn i formannskapet i Tromsø i 1913. Der var hun enslig kvinne i et sterkt mannsdominert miljø. Jønsson var en av arbeiderbevegelsens pionerer i Norge. Foto fra Boka Dag Skogheim "Gitta Jønsson"

Få kvinnene på sokkel

Statue-debatten raser videre i Norge. Dessverre handler den mest om å rive statuer. Det virker ganske håpløst å redigere historien på denne måten. Det er en avsporing. I stedet burde vi bruke mer tid på å diskutere hvem vi i tillegg burde få på sokkel.

Ikke minst gjelder det siste i Tromsø. Den nordnorske hovedstaden som har en lang rekke byster og statuer. Men samtlige er menn. Tolv av dem er hogd i stein, men så langt ikke en eneste kvinne.

Det er viktig å si at de tolv mennene fortjener anerkjennelse. Hederen er fortjent, for alle som en. Alle er tett knyttet til byens moderne historie.  

Men gjennom dette kommer det også til syne en underkommunisering av kvinnenes rolle i utviklingen og synliggjøringen av det moderne Tromsø. Man kan spørre seg hvorfor det har blitt slik. 

Uansett kan ikke byen lenger være bekjent av dette. Nå må kvinnene opp på sokkel. Her er Tromsø langt på overtid. Og det er heller ikke særlig vanskelig å se de opplagte kandidatene.

Profilerte navn som Cora Sandel, Wanny Wolstad, Gitta Jønsson, Karoline Mathisen og Kirsti Sparboe er de mest nærliggende. Dette har vært, og er, foregangskvinner som har satt dype spor. Så finnes det sikkert andre også som er aktuelle.

Det er ikke realistisk å tro at Tromsø kommune skal kunne finansiere et slikt prosjekt. Kommunen står for tiden midt i en omfattende økonomisk opprydding som vil vare lenge.

Derimot finnes det en annen stor aktør i Tromsø som bør kjenne sin besøkelsestid. Nå har Sparebank 1 Nord-Norge omsider fått sin første kvinnelige toppsjef. Liv Ulriksen forvalter mye penger gjennom Samfunnsløftet.

Hva burde være en naturlig oppgave for henne? Jo, for eksempel å løfte fram kvinnene i byen der den nordnorske banken har sitt hovedsete.

Her har Ulriksen en god sjanse til å sette fotavtrykk som blir stående i historien. Vår anbefaling er at banken starter med et initiativ der man ber byen om råd. Det vil være fornuftig å sette ned en gruppe med en bred sammensetning fra ulike miljøer i Tromsø. Så kan man gå sammen om å velge hvilke kvinner som bør hedres.

Det vil være et viktig signal om likeverd, ikke bare for vår egen generasjon, men også til våre etterkommere.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse