Annonse
FOR DIN SKYLD: Helseminister Bent Høie viser stolt frem det nye designet på de kommende tobakksproduktene. Foto: Vidar Ruud/Scanpix.

Færre røyker, men flere får kreft

Hvor er logikken? spør Geir Finne.

Dumhet kan det nemlig gjøres noe med. Hykleriet, derimot, er en bevisst vilje til manipulasjon som det er lite å gjøre med.

Egon Holstad skriver i Nordlys 10. april om utvidelsen av røykeloven, hvor «snusboksene og sigarett/tobakkspakkene alle skal pakkes inn i nøytrale, standardiserte pakker uten de forskjellige merkers logo». Dette kaller han dumhet. Gid, det var så vel. Dumhet kan det nemlig gjøres noe med. Hykleriet, derimot, er en bevisst vilje til manipulasjon som det er lite å gjøre med.

Det som er av spesiell interesse med påbudet om nøytrale pakker uten logo, er at dette fremmes av Høyre og Fremskrittspartiet, som i andre sammenhenger presenterer seg som forsvarere av eiendomsretten. Det er selvfølgelig mulig at pådriverne av dyd og høy moral i disse partiene ikke er klare over at design, logo og varemerker er eiendeler som alle inngår i bedriftens balanse. Det er disse eiendelene Høyre og Fremskrittspartiet nå vil konfiskere.

Det er nok noen både i Høyre og Fremskrittspartiet som er klare over dette, men de holder vel klokelig munn. For den moderne holdningen synes i dag å være at dyd og moral går foran rettigheter. På denne måten får hykleriet ture frem.

Det verste med dette er allikevel ikke hykleriet. Det er nemlig forestillingen om at moralistene har vitenskapens støtte. De som tviler på dette blir angrepet på det krasseste. Argumentene får være i fred, for der synes moralistene å ha lite å fare med, men det er personen som skal tas.

Hvordan står det så til med fakta når det gjelder røyking og kreft? Vi har nylig fått opplyst at i 1973 var det 42 prosent som røykte her i landet, og i 2014 var 13 prosent. Altså en formidabel nedgang på nesten 70 prosent siden 1973. Hva har så skjedd med kreften i disse 40 årene? Jo, den har steget kraftig. Dette betyr selvfølgelig at den aktiviteten som frembringer kreften faller, mens omfanget av kreft fortsetter å vokse over de siste 40 år. Tallenes tale er klar, men hvor er logikken og hvor er vitenskapen som forklarer dette.

Holstad sier: «Jeg ser at røykeloven har fungert». Selvfølgelig har den det! Norske politikere har lett i den klassiske politiske verktøykasse og funnet frem et av de sterkeste politiske virkemiddel. Nemlig, systematisk diskriminering. Vi har i altså i Norge gjeninnført systematisk diskriminering. Helt frivillig og med åpne øyne. Samtidig synes de samme politikere som har innført dette å være imot diskriminering.

I andre regimer har folk blitt lagt inn for mindre forvirring enn dette. Det som verre er, er at dette er gjort med tilsynelatende velsignelse fra vitenskapen. Det er derfor ikke direkte overraskende når vår regjering nå foreslår å konfiskere eiendomsretter også i den gode morals tjeneste.

Holstad spør: «Hva blir det neste?». Det har vi fått ganske god indikasjon på. Dieselbiler skal i fremtiden angivelig bli forbudt å bruke i våre større byer. Uansett om det nettopp var regjeringen for kort tid tilbake som anbefalte folk å kjøpe nettopp dieselbiler. Venstre går sågar lenger og foreslår forbud mot privatbilen i våre større byer. Dersom det ikke er elektriske biler som er subsidiert av staten.

Vi har opp gjennom tidene hatt en del dydsregimer, hvor dydsterroren sto i høysete. Enten de ble anført en Robespierre, Stalin eller Hitler som alle led av den fatale forestillingen av renhet. En skal selvfølgelig ikke male fanden på veggen, men nevne han bør vi kunne når vi ser faren for det vi nå trygt kan kalle tendenser som bærer mot en vennlig fascisme. Enten det nå dreier seg om røyking, klima eller kampen mot terror som har omgjort etterretningstjenesten, nærmest i hele den vestlige verden, til det amerikanerne så lettvint kaller «Peeping Toms». Altså til kikkerinstitusjoner.

De har selvfølgelig ikke like pervertert som Gestapo eller Stasi, men kikkervirksomheten har jo i det minste tradisjonelt vært betraktet som noe lettere perverst, og slettes ikke noen statlige oppgave. Det får i tillegg et visst komisk skjær over seg når vestens fremste kikkere er admiraler og generaler. Holstad sier at han trenger et alvorligere tema for å komme seg opp av sofaen. Samlet sett burde dette være temaer som kunne riste Holstad ut av sofaen. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse