Annonse
SKISSE: En av skissene som er laget av det store, nye badelandet som Tromsø kommune nå har vedtatt å bygge på Templarheimen. Vedtaket ble gjort uten at man hadde den endelige prislappen for kommunen. Illustrasjon: Asplan Viak

Farefull ferd mot badeland

Badeland-prosjektet er av en størrelse som vil utløse store driftskostnader. Og erfaringene som er høstet ellers rundt i landet med badeland-satsinger, viser at det fins ingen garanti for at disse prosjektene lar seg drive lønnsomt.

Levetidskostnadene som badelandet genererer, i drift og vedlikehold, var det ingen i kommunestyret som visste noe om størrelsen på.

Torsdag ble budsjett og økonomiplan vedtatt av kommunestyret i Tromsø, etter en særdeles lang debatt og en smule spenning om hvorvidt byrådets forslag ville få flertall siden Frp var splittet. Det var først og fremst forslaget om de store investeringene i et fremtidig Badeland til (minst) 600 millioner kroner, som splittet Frp-gruppa.

De to Frp-ringrevene Tor Egil Sandnes og gruppeleder Jan Blomseth brøt ut og stemte mot økonomiplanen, men byrådet fikk  likevel  sitt forslag vedtatt med knappest mulig margin.

Dermed har man vedtatt en økonomiplan som kommer til å trumfe nesten alle andre store investeringer de neste årene. Det som er minst like betydningsfullt, er det faktum at ingen, verken i byrådet eller i kommunestyret, vet hvilke kostnader det vedtatte badelandet vil påføre kommunen når det kommer i drift.

Levetidskostnadene som badelandet genererer, i drift og vedlikehold, var det ingen i kommunestyret som visste noe om størrelsen på. Men uten et gjennomarbeidet kostnadsanslag gikk flertallet likevel med freidig mot bort og vedtok prosjektet.

Det er flere enn Jan Blomseth som mener dette er en kommunal kardinalsynd. «Vi ser at kommunene har for lite oppmerksomhet på livstidskostnader. Hvis man bare ser på byggekostnad, ikke på drift og vedlikehold senere, får for eksempel energieffektivitet ikke tilstrekkelig tyngde», sier avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), i et intervju med Dagens Næringsliv.

Difi har nylig undersøkt  118 kommuner og har trukket den konklusjonen at norske kommuner overser driftskostnad over hele levetiden til nybygg kommunene reiser.

Kritikken rammer flertallet i kommunestyret midtskips med full tyngde. Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at dette er å spille høyt med Tromsø kommunes allerede pressede økonomi.

Badeland-prosjektet er av en størrelse som vil utløse store driftskostnader. Og erfaringene som er høstet ellers rundt i landet med badeland-satsinger, viser at det fins ingen garanti for  at disse prosjektene lar seg drive lønnsomt.

Her er det flust av muligheter for økonomisk skipbrudd. Byrådet får bare våke og be.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse