Annonse
Opptrapping: Aggressiv kjøring skaper farlige situasjoner. Hvordan skal vi håndtere råkjørerne? Ved å opptre som private UP-patruljer? ( Illustrasjonsfoto)

Farlig aggresjon

Dette undergraver den rettsorden som hele det norske demokratiet hviler på.

Slik trappes aggresjonen i trafikken opp. Sinnet og irritasjonen bringes inn i et nytt, helt uforutsigbart terreng. Hva blir det neste i en slik eskalering? Vold?

Bilister blir forbannet når de blir vitne til råkjøring. Noen tar den helt ut; de følger etter trafikkbøllene, stopper dem eller oppsøker dem hjemme. Konfronterer råkjørerne, ansikt til ansikt.

Dette er en fullt ut forståelig reaksjon på det man oppfatter som hasardiøs framferd på veiene. Men samtidig bør det lyse rødt overalt. Det er en farlig utvikling. Særdeles urovekkende.

Slik trappes aggresjonen i trafikken opp. Sinnet og irritasjonen bringes inn i et nytt, helt uforutsigbart terreng. Hva blir det neste i en slik eskalering? Vold?

Dessuten; fri bevare oss alle for en utvikling der vi bilister skal opptre som vår egen UP.

I løpet av den siste måneden har Nordlys publisert to tankevekkende episoder fra veiene i Troms. I sørfylket var en 25 år gammel bilist på vei til Harstad som den bakerste av fire biler, da en annen bil kom opp bak ham i stor fart og foretok en svært farlig forbikjøring.

25-åringen ble rystet over denne kjøringen, fulgte etter råkjøreren og fikk stoppet ham. Gikk ut av bilen, og ga råkjøreren klar beskjed om hva han syntes om slik kjøring. Synderen ble paff og spak.

I det andre tilfellet ble en mor med tre små barn i bilen utsatt for og vitne til en farlig forbikjøring på E8, på vei inn til Tromsø. Hun og andre biler måtte bremse opp for å hindre ulykke. Moren ble forbannet, og bestemte seg for å ta affære. Først ringte hun politiet, men da hun ikke fikk særlig respons der sporet hun råkjøreren opp, kjørte hjem til ham, banket på døren og konfronterte bilføreren, som viste seg å være en eldre mann.

Begge disse to handlekraftige bilførerne høstet en masse heiarop på nettet og i sosiale medier.

Sannheten er at slik selvtekt hverken er tøft eller klokt. Dette undergraver den rettsorden som hele det norske demokratiet hviler på.

I et moderne sivilt samfunn har vi etablert en egen ordensmakt, som på vegne av oss alle har mandat til å håndheve norsk lov. Også på veiene. Politiet. Det er politiet, og ikke hver enkelt av oss som skal stoppe, konfrontere og håndtere råkjørerne og bøllene på veiene. Så enkelt er det jo. Alternativet er kaos.

Å opptre som en privat UP-patrulje på veiene innebærer også en stor personlig risiko. Hva hvis disse bilistene som ble stoppet og oppsøkt, ikke hadde reagert med ydmykhet, men med sinne?

Dessverre har vi nok av aggressiv atferd bak rattet. Daglig lar vi oss irritere grønne av bagateller i trafikken; over andre bilister som kanskje nøler litt i et kryss, eller som «luser» i ti km under fartsgrensen. Noen av oss lirer av oss en forbannelse eller to, andre rister på hodet, viser fingeren.

Noen bilførere opptrer med en generelt aggressig kjøreatferd, som skaper svært farlige situasjoner.

Vi lar oss lett rive med i irritasjon over andre, vi kjefter og smeller. I bilen lar vi liksom sosiale hemninger fare litt. Vi våger mer fordi metallkassen vi sitter i gir oss anonymitet, en illusjon av å være alene og trygge inne i en festning.

I en amerikansk undersøkelse om aggresjon/irritasjon på veien (utført blant 1000 bilister), innrømmet 41 prosent av bilførerne å ha tutet på noen som kjørte for sakte, 37 prosent hadde bannet foran barn i bilen, 29 prosent hadde vist fingeren til andre i trafikken, og 12 prosent hadde stjålet en parkeringsplass foran nesen på andre. I Norge er det trolig ikke mye bedre.

Irritasjon og aggreasjon bak rattet kan føre til farlige situasjoner. Vi trenger altså ikke mer av det. Vi må heller roe ned. Telle til ti. Vise raushet på veien. Og er det vi opplever riktig ille, så varsler vi politiet og lar dem gjøre jobben.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse